Najnovije

Vreme: Nataša Kandić optužena za zlostavljanje na radu i druga kršenja zakona

Zlostavljanje zaposlenih u Fondu za humanitarno pravo primer je sistematskog kršenja prava u okviru organizacije koja se bavi upravo zaštitom ljudskih prava, navodi se u saopštenju Sindikata radnika i radnica zadužbina, fondacija i udruženja građana koji je u procesu formiranja, piše nedeljnik Vreme.

Sindikat se odlasio povodom, kako su naveli, „zlostavljanja na radu i drugih kršenja zakona“ u Fondu za humanitarno pravo (FHP). Navode i da sindikalno organizovani zaposleni FHP ovim saopštenjem žele da skrenu pažnju javnosti na nezakonite postupke osnivačice FHP Nataše Kandić, piše Vreme.

Nataša Kandić je za portal “Vremena” rekla da ne može da komentariše nešto što niko imenom i prezimenom nije potpisao, a na pitanje da li će to učiniti ako neko javno istupi, odgovorila je: “Razmisliću”.

S druge strane, neki od zaposlenih u Fondu za humanitarno pravo sa kojima je portal “Vremena” razgovarao rekli su da još ne žele da izalze pojedinačno pod imenom i prezimenom jer Nataša Kandić i dalje dolazi u prostorije Fonda, te na taj način žele sebe da zaštite od novih šikaniranja.

„Vreme“ objavljuje da su im već godinu dana poznate optužbe protiv Nataše Kandić – izvori su navodili da su neke od zaposlenih u FHP trpele „ozbiljne psihičke posledice“ zbog njenog „šikaniranja“. No, u strahu od posledica, čekali su pravi trenutak i da ih se skupi dovoljno, kako bi istupili u javnost, navodi „Vreme“.

U saopštenju sindikata se navodi da su se 14 zaposlenih i jedna bivša zaposlena, koja je bila u radnom odnosu do januara ove godine, pisanim putem izjasnilo o zlostavljanju/mobingu koji su doživeli od Nataše Kandić.

Predsednik Upravnog odbora je imenovao Posebnu tročlanu komisiju UO koja je utvrdila: loše postupanje prema zaposlenima (maltretiranje i upotreba uvredljivog jezika), loše upravljanje projektom REKOM (neispunjavanje ciljeva i rokova, česte promene metodologije, nemogućnost zadržavanja i motivacije već obučenog osoblja), te zloupotrebu ovlašćenja za kontrolu pristupa i korištenja dokumentacije u bazi podataka. Zbog svega navedenog, 26. februara 2023. godine UO FHP je savetovao izvršnoj direktorki FHP Ivani Žanić da ugovor Nataši Kandić kao koordinatorki projekta REKOM, koji je isticao 28. februara 2023, ne bude produžen.

Takođe se navodi da se Nataša Kandić od 15. maja i fizički vratila u prostorije FHP, potpuno zanemarujući prijave koje su protiv nje podnesene, izazivajući na taj način „novi stres kod većeg dela zaposlenih“.

“Celokupna situacija dodatno je poremetila proces rada u FHP, a neki od zaposlenih koji su u prethodnom periodu bili izloženi mobingu od strane Nataše Kandić su zbog osećaja anksioznosti izazvane njenim povratkom i nemogućnosti da normalno rade otvorili bolovanje. Od 15. maja do danas, osmoro zaposlenih je podnelo zahteve za zaštitu od zlostavljanja na radu”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je Nataša Kandić nezakonito imenovala novi Upravni odbor, što je potvrdla i Agencija za privredne registre, koja je odbacila registracionu prijavu UO koji je imenovala Nataša Kandić i odluku o izboru direktora, jer su grubo prekršene odredbe Statuta FHP kao i druge zakonske odredbe”.

Navodi se i da je zlostavljanje zaposlenih u FHP primer „sistematskog kršenja prava u okviru organizacije koja se bavi upravo zaštitom ljudskih prava“.

Žestok sukob vojnika Kfora i Srba: "Mirovnjaci" nasrnuli na građane koji su mirno protestovali

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA