Najnovije

Vučić: Nećemo dozvoliti pogrom srpskog naroda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je današnje incidente na Kosovu i Metohiji organizovao Aljbin Kurti, kako bi izazvao sukobe između Srba i NATO-a.

"Mesecima smo govorili da Aljbin Kurti ima samo jednu želju, da izazove sukobe, da dovede do krvoprolića ceo region. Malo ko je želeo da čuje istinu i razume suštinu. U poslednja tri dana i politički nepismen mogao je da razume šta je bio pripremano za danas, sve sa željom Kurtija da dođe do velikog sukoba između Srba i NATO-a, a on da pere svoje pilatovske ruke i kaže da to sa njim nema nikakve veze", navodi Vučić.

Srbi na severu KiM u sedam jutros okupili su se ispred opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću kako bi iskazali nezadovoljstvo upadanjem Kurtijevih okupatora u srpske zgrade, a njih su sačekali vojnici i bodljikava žica, a pripadnici Kfora iako su davali garancije, nisu to sprečili.

"Uprkos garancijama, nisu zaštitili Srbe i nisu sprečili nelegalno i nasilno preuzimanje opština, kao i nasilje kojim su Srbi bili izloženi, iako su za to davali više puta garancije. Gradonačelnici Zubinog Potoka i Zvečana koje je izabrao Kurti naknadno su otišli na sastanak kod američkog ambasadora, dok je gradonačelnik Leposavića u 5.30 ušao u zgradu opštine koju je Kfor opasao bodljikavom žicom, onako kako je to trebalo da urade u petak i da zabrane Kurtijevim gradonačelnicima da se uopšte pojavljuju na severu", rekao je Vučić.

Kfor ih je, kaže, pustio da uđu u zgrade opštine da bi onda njih štitili od Srba, umesto obrnuto.

"Jer i to obrnuto što bi trebalo da urade bilo bi u skladu sa saopštenjima makar deklarativnim i izjavama Kvinte, EU, SAD, svih koji kažu da je taj ilegalni potez Kurtija da u ove zgrade šalje tzv. albanske gradonačelnike", rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da se, kako je rekao, lažni gradonačelnik još nalazi u zgradi opštine Leposavić.

"Nakon brojnih pregovora Kfora i Srpske liste tokom dana, napadanih od strane ostalih Srba da su previše meki i fini, Srbi su predložili da Kfor zameni ROSU specijalce, da se lažni gradonačelnici povuku, a Kfor može da ostane. Tada je komadant Kfora rekao da razume i da će to preneti. Igora Simića i Gorana Rakića su udarali po međunožju i glavi. Udarali su i šutirali su ih, a Srbi su ga jedva odvojili. Počeli su da bacaju šok bombe po narodu", naveo je Vučić.

Dodao je da se deo Srba sklonio, a deo pesnicima upustio u borbu sa naoružanim ljudima.

"Pripadnik ROSU kleči i puca iz automata, pogađa s leđa Dragišu Galjaka u leđa i karlicu. U tom trenutku kreće odgovor Srba kamenicama. Na više mesta su slikani snajperisti. Povređeno je 52 Srba koji su zatražili pomoć u Kosovskoj Mitrovici, od njih troje je teže povređeno", kazao je Vučić.

Napomenuo je da je Dragiša Galjak najteže ranjen, pogođen sa dva metka, i da je na intenzivnoj nezi, kao i da je izvesno da će preživeti, ako ne dođe do komplikacija. Teško su povređeni i Dragiša Milović i Časlav Sofronijević.

Dragiša Milović zadobio je višestruke teške telesne povrede od udaraca u grudi, trbuh ruke i noge i nalazi se na opservaciji. Časlav Sofronijević, Srbin sa severa KiM, zadobio je više udaraca u grudi i povrede od gumenih metaka i takođe se nalazi na opservaciji.

"Uhapšeno je četvoro Srba, Nebojša Lezović, Radoš Petrović, Srećko Vitković i Dušan Obrenović, u toku su pregovori sa Kforom o njihovom oslobađanju. Povređen je 41 pripadnik Kfora, najviše iz Italije i Mađarske", naveo je Vučić i izrazio nadu da niko od njih nije životno ugrožen.

On je preneo da je potpredsednik Srpske liste Igor Simić upozorio Kfor da su albanski specijalci uneli u objekte naoružanje, snajpere, dok su Srbi pružili nenasilan otpor.

Ponavlja da svi znaju da su ovo "teške posledice Kurtijevih odluka", ali i da Srbija neće dozvoliti pogrom ili ubijanje svog naroda.

On je dalje poručio da će Srbija učiniti sve da sačuva mir i zamolio međunarodnu zajednicu da urazumi Aljbina Kurtija.

"Poslednji put molim međunarodnu zajednicu da urazumi Kurtija, ne saopštenjima, već da preduzmu mere, ako to ne učine plašim se da će za sve nas biti kasno. Rasporedili smo naše snage na mestima gde mislimo da je neophodno, mi ćemo ih noćas obići. Beskrajno molim zemlje Kvinte da urazume svoje čedo, jer to čedo može da izazove čudo kakvo niko nije izazvao", rekao je predsednik Srbije.

Pozvao je Srbe sa KiM da ne ulaze u sukob sa NATO-om, ne zato što je on uplašen, već "zato što je to ono što Kurti najviše želi".

"Neka protestuju na miran način baš kao što su i danas, neka sede, jer kad se na miran način suprotstavljaju albanskom okupatoru, tada niko ne može da ih pokori. Srbi i Srbija samo hoće mir i ne tražimo ništa više", naglasio je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije sastaće se sutra u osam časova ujutru sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji.

Izvor: rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA