Najnovije

OTVARA SE NOVI SUKOB? Novi rat bi pomerio ceo svet

Izrael se sprema za mogući potpuni rat sa Hezbolahom u Libanu prema zvaničnim dokumentima koji su nabavljeni na internetu 31. maja.

Dokumenti koji su nabavili, koji su od strane Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) poslali savetima severnih gradova i naselja, uključuju uputstva za hitne slučajeve u slučaju da izbije rat sa Libanom.

ID je 29. maja pokrenuo veliku dvonedeljnu vežbu širom zemlje, simulirajući potencijalni rat na više frontova. U okviru vežbe, vazduhoplovstvo će izvoditi simulirane „strateške“ udare duboko u neprijateljsku teritoriju u sveopštem ratnom scenariju, dok će mornarica izvoditi lažne ofanzivne i odbrambene akcije.

IDF je saopštila da će trupe iz stajaće i rezervne vojske, skoro svih jedinica, učestvovati u vežbi pod kodnim nazivom Čvrsta ruka. Uputstva za hitne slučajeve verovatno su podeljena kao deo vežbe.

Dokumenti koji su procurili objašnjavaju „opasnu“ prirodu mogućeg rata sa Hezbolahom i pozivaju na drastične hitne mere za koje će biti potrebni dani da se sprovedu, uključujući i pripremu skloništa u severnom regionu.

- Morate da evakuišete naselja što je pre moguće, biće malo vremena kasnije za evakuaciju, a zatim će putevi biti zatvoreni - navodi se u dokumentima IDF-a. U drugom delu dokumenata, ID objašnjava tekuće pripreme za puni rat i obim napada koji očekuju.

Vežba IDF-a dolazi usred pojačanih tenzija sa Hezbolahom, čiji je generalni sekretar Sajed Hasan Nasralah nedavno zapretio Izraelu "velikim ratom".

Samo nekoliko sati pre nego što su dokumenti IDF-a procurili, Front za oslobođenje Palestine optužio je Izrael za misteriozni napad u kojem je poginulo pet njegovih boraca i ranjeno deset u dolini Beka u istočnom Libanu, blizu granice sa Sirijom.

JEL OVO REŠENJE? EU ima poruku za Srbe na Kosmetu

Tel Aviv je negirao optužbe Fronta, koji je blizak saveznik Hezbolaha. Sve u svemu, čini se da se ID sprema za puni rat ne samo sa Hezbolahom, već i sa drugim članovima takozvane „Osovine otpora” koju predvodi Iran.

KIJEV ĆE POSTATI RUSKI GRAD! Moskvi preti Izraelski scenario

Izvor: Srbija Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA