Najnovije

PROCURILA VELIKA TAJNA: Šef CIA u maju bio u Kini

Šef CIA Vilijam Berns u maju je tajno posetio Kinu kako bi razgovarao sa tamošnjim zvaničnicima, piše „Fajnenšel tajms“ pozivajući se na izvore.

„Prošlog meseca Berns boravio je u Pekingu gde se sastao sa kineskim kolegama i istakao važnost očuvanja direktnih kanala komunikacije između obaveštajnih službi“, rekao je sagovornik FT.

Tajna poseta realizovana u trenutku kada zvanični Vašington insistira na pregovorima sa Pekingom na najvišem nivou s ciljem da se stabilizuju odnosi.

Bernsova poseta je poseta na najvišem nivou otkako je bivši zamenik državnog sekretara Vendi Šerman jula 2021. posetila Tjencin.

Izvori navode da američki predsednik DŽozef Bajden ima poverenja u Bernsa koji je ranije obavljao diplomatske poslove i delikatne misije u inostranstvu.

Prema navodima britanskog lista, Bela kuća i CIA nisu komentarisali navode o poseti ali je jedan američki zvaničnik rekao da se Berns sastao sa predstavnicima kineske obaveštajne službe.

Podsetimo, odnosi SAD i Kine drastično su zahladneli nakon što je u avgustu prošle godine tadašnji predsednik Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetila Tajvan.

Peking, koji Tajvan smatra delom svoje teritorije, protumačio je tu posetu kao podršku Amerike tajvanskom separatizmu i nakon toga je održao velike manevre.

Napetost u odnosima dodatno je porasla nakon što je na nebu iznad Amerike uočen kineski vazdušni balon.

UKRAJINCI PUCAJU NA SVE STRANE: Nove informacije poražavajuće za Ukrajinu

Izvor: Sputnik
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA