Najnovije

DIGLA SE PRAŠINA NA ZAPADU: Čime je naoružan Ruski dobrovoljački korpus?

Premijer Aleksandar de Kru zahtevao je od obaveštajnih službi i vojske Belgije da analiziraju situaciju jer je dogovoreno da se naoružanje isporučeno Kijevu može koristiti „isključivo u odbrambene svrhe na ukrajinskoj teritoriji”, a i Brisel traži da se razjasni situacija.

RDK (Foto: Telegram)

Već nedeljama traju napadi na rusku Belgorodsku oblast, koja se graniči s Harkovskom u Ukrajini, a Ruska Federacija za sada nije uspela da zaštiti ovaj deo svoje teritorije. Poslednjih dana su zabeleženi čak i upadi diverzantskih jedinica. U ruska sela su navodno ušli i poljski plaćenici. U granatiranjima ove oblasti, iz koje su iz kolektivnih centara evakuisane izbeglice, gotovo svakodnevno ima poginulih i ranjenih. Granica je dugačka i očigledno nema dovoljno ruskih snaga da je kontrolišu.

Prema fotografijama na kojima su pripadnici Ruskog dobrovoljačkog korpusa prikazali dvojicu uhapšenih vojnika, očigledno je da su to ljudi u srednjim godinama, možda i pripadnici teritorijalne odbrane. Poljske vlasti su se odmah odrekle dobrovoljaca koji se bore u Ukrajini i koji su upali u Belgorodsku oblast. Portparol koordinatora republičkih specijalnih službi Stanislav Žarin izjavio je da poljski dobrovoljački korpus nije ni na koji način povezan s poljskim oružanim snagama ili bilo kojom poljskom institucijom. I Ruski dobrovoljački korpus koji ratuje na strani Ukrajine demantovao je učešće poljskih dobrovoljaca, a s poljskih telegram kanala uklonjene su fotografije kojima su se hvalili da su na ruskoj teritoriji. Na jednom od video-snimaka vojnici su pozirali ispred table „Pošta Rusije” i pored zaplenjenog oklopnog transportera sa slovom „Z” na bokovima i govorili su poljski.

Napadi na rusku teritoriju sadrže još međunarodnih implikacija: belgijski premijer je morao da se angažuje jer je ustanovljeno da je taj deo teritorije gađan oružjem koje je ova država isporučila Ukrajini. Premijer Aleksandar de Kru je zahtevao od obaveštajnih službi i vojske da analiziraju situaciju i „ostvare određene kontakte”, jer je, prema njegovim rečima, dogovoreno da se naoružanje isporučeno Kijevu može koristiti „isključivo u odbrambene svrhe na ukrajinskoj teritoriji”. Takva pravila važe i za oružje drugih evropskih zemalja, pa i Brisel traži od Kijeva da razjasni situaciju. Premijer nije odgovorio na pitanje o posledicama po Ukrajinu ako se potvrdi upotreba belgijskog naoružanja u Belgorodskoj oblasti. „Vašington post” je pisao da su ukrajinske snage prilikom napada na Belgorodsku oblast koristile vozila i oružje iz SAD, Poljske, Češke i Belgije.

Napadi na Belgorodsku oblast postali su ozbiljni, uz upotrebu avijacije i teške artiljerije, a guverner ovog regiona Vjačeslav Gladkov juče ujutru je rekao da su ukrajinske snage tokom 24 časa ispalile 650 granata, od čega je 185 pogodilo Novu Tavolžanku, gde je upala diverzantsko-izviđačka grupa. Ruski mediji su juče javili da je upad diverzanata u nedelju koordinisao 17-godišnji ruski tinejdžer. Mladić je priveden na kontrolnom punktu, a u njegovom telefonu su pronađene fotografije vojnih i bezbednosnih zvaničnika, koordinate ruske vojske i prepiska, verovatno s predstavnicima Oružanih snaga Ukrajine. Tinejdžer je priveden, a njegovi rođaci i prijatelji su na ispitivanju.

Upade u Belgorodsku oblast preduzimali su pripadnici Ruskog dobrovoljačkog korpusa Denisa Kapustina, koji je predložio ruskom guverneru Gladkovu da lično dođe po dvojicu zarobljenih vojnika u selo Nova Tavolžanka i da su im potrebna „samo dva minuta s njim”. Gladkov je bio spreman da ih preuzme u mestu Šebekino, koje je pod ruskom kontrolom, za razliku Nove Tavolžanke, pa do razmene nije ni došlo.

U raspravu preko telegram kanala ubacio se i Jevgenij Prigožin: „Denise, ako niko ne dođe na mesto određeno za preuzimanje zatvorenika, spreman sam da pošaljem jednog od svojih visokih zamenika da ih pokupi. Ako Volodimir Aleksandrovič Zelenski stigne na to mesto (Nova Tavolžanka) spreman sam da dođem i sam”, napisao je Prigožin. On je reagovao čim su u subotu uveče počeli ukrajinski napadi i naveo da „Vagner” neće čekati poziv ili dozvolu ruskog Ministarstva odbrane da zaštiti Belgorodsku oblast, ukoliko Ministarstvo odbrane ne reši pitanje pretnje bezbednosti regiona.

I lider Čečenije Ramzan Kadirov predložio je način za trajno rešavanje situacije u ovoj ruskoj graničnoj oblasti: on je ponudio da se problemom pozabave čečenske jedinice, koje imaju više od 70.000 ljudi, odlično obučenih, naoružanih i spremnih da ispune svako naređenje vrhovnog komandanta.

Više o ovome pročitajte OVDE.

Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA