Najnovije

STIŽE F-16 U UKRAJINU: Problem je što Rusi planiraju da ga unište pre prvog poletanja

Tvrdnje Kijeva da su američki lovci F-16 spremni za isporuku, ali da Ukrajina trenutno nije u stanju da ih preuzme ruski vojni eksperti uzimaju sa rezervom, jer ne isključuju mogućnost da Kijev „igra na kartu iznenađenja“, kako bi zavarali ruske snage u zoni specijalne vojne operacije.

Druga stvar je što takvim tvrdnjama kijevski režim pokušava da poruči Zapadu da „nisu uradili sve za Kijev“ i žele da iskamče više pomoći. U svakom slučaju, ti avioni će biti uništeni, možda čak i pre nego što uzlete.

Komentarišući izjavu savetnika komande Ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurija Ignata, koji tvrdi da Kijev trenutno ne može da prihvati lovce F-16, ruski vojni ekspert Dmitrij Drozdenko kaže:

„Mislim da on (Jurij Ignat – prim. aut.) laže i ne crveni sa ciljem da njihovo pojavljivanje bude faktor iznenađenja. Još pre godinu dana američki Kongres je izdvojio novac za obuku ukrajinskih pilota na F-16, a obuka je sprovedena i u drugim zemljama i o tome se izveštavalo. Evropske zemlje su spremne da prebace F-16. Štaviše, prema nekim podacima, lovci su već na teritoriji Rumunije i tamo lete“, kaže Drozdenko.

Ekspert je uveren da će ti lovci uskoro biti prebačeni u Ukrajinu, na aerodrom u Ivano-Frankivsku oblast.
„Mislim da će ti avioni biti prebačeni, a Ukrajinci prosto bacaju prašinu u oči kako bi ponovo zadali neki sitni udarac. Verujem da svi naši to dobro znaju i da će se pripremiti za primenu tih aviona, jer su F-16 naoružani raketama AIM-120 AMRAAM“, dodaje Drozdenko.

Ekspert napominje da je pitanje koju modifikaciju tog projektila će Ukrajinci dobiti, dodajući da je AIM-120 AMRAAM američka vođena raketa klase vazduh-vazduh, maksimalnog dometa 160 kilometara.

„Ako je starija, s početka veka, onda je domet 120 kilometara. To jest, to je raketa priličnog dometa...“, dodao je on.
Savetnik komande Ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat naveo je da su evropski lideri iskazali spremnost da isporuče avione F-16, kako bi teritorijalno bili locirani u Ukrajini. Prema njegovim rečima, to nije opcija koja odgovara Kijevu, iako su joj ti lovci potrebni za „rad i pokrivanje vazdušnog prostora“.

Ignat je objasnio da trenutno u Ukrajini ne postoji infrastruktura neophodna za održavanje F-16 i, pored toga, nema pilota obučenih za upravljanje njima, jer to „nisu samo avioni, već avijacioni sistemi koji zahtevaju odgovarajuće uslove, opremljene aerodrome i pilote“.

Lovci F-16 mogu biti uništeni i pre poletanja

Procene su da bi Ukrajina mogla da dobije nešto više od 60 američkih lovaca. Međutim, da bi se postigao efekat na koji Kijev računa bilo bi potrebno skoro 200-300 takvih aviona.
Ruski eksperti kažu da će se Oružane snage Rusije američkim avionima F-16 suprotstaviti uz pomoć sistema PVO velikog dometa S-400, kao i uz pomoć lovaca pete generacije Su-57 i Su-35. Ovo su teški lovci i više klase od američkih F-16.

Stručnjaci objašnjavaju da je F-16 laki NATO lovac i na kraju će ovo biti „veliki udar na njihovu reputaciju“.
Čak i zapadni eksperti ocenjuju da će Rusija uništiti borbene avione F-16, ako Zapad odluči da ih isporuči Ukrajini. U tom kontekstu, penzionisani pukovnik Bundesvera i vojni ekspert Volfgang Rihter objašnjava da je F-16 slaboefikasan protiv krstarećih ili balističkih raketa, lansiranih sa prostora koji se razlikuju od onih nad kojima leti ovaj lovac, imajući u vidu one rakete koje uništavaju metu iz dubokih pozadinskih teritorija u Rusiji. NJih takođe, kako je naveo, može da lansira i Crnomorska flota.

Međutim, u ruskoj stručnoj javnosti ima mišljenja i da će američki avioni biti bazirani u nekoj od NATO zemalja iz okruženja – poletaće, recimo, sa rumunskih aerodroma, sletaće na kratko na ukrajinske aerodrome, a nakon izvršenih zadataka vraćaće se u svoju bazu, pošto raspoređivanje lovaca F-16 u Ukrajini nosi rizike da će ti lovci biti uništeni i pre poletanja.

Ako se u Ukrajini pojave lovci F-16 koji mogu da nose nuklearno oružje Moskva će to smatrati kao pretnju sa Zapada u nuklearnoj sferi. Na taj način, SAD i njihovi sateliti iz NATO-a stvaraju rizike od direktnog oružanog sukoba sa Rusijom što nosi opasnost od katastrofalnih posledica.

Moskva je jasno stavila do znanja da tokom borbenih dejstava ruski vojnici neće analizirati da li je svaki konkretan avion tog tipa opremljen nuklearnim oružjem ili ne.

RUSKA BAZA KOJU NIKO NIJE OČEKIVAO: Ulažu se milijarde i mnogo je važna

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA