Najnovije

Kineski naučnici tvrde da su stvorili prvo "AI dete" - Tong Tong ima sve sposobnosti kao prava devojčica

Grupa kineskih naučnika kaže da je stvorila prvo "AI dete" na svetu, entitet koji pokazuje ponašanje i sposobnosti slične onima kod trogodišnjeg ili četvorogodišnjeg ljudskog deteta.

Pod nazivom Tong Tong ili "Mala devojčica", prvo dete sa veštačkom inteligencijom na svetu smatra se ogromnim korakom u pravcu AGI (veštačke opšte inteligencije).

Predstavljen na izložbi “Frontiers of General Artificial Intelligence Technology“, inovativni model (AI dete) – veštačke inteligencije je navodno sposoban za autonomno učenje i može pokazati nivo emocionalnog angažovanja koji do sada nije viđen u razvoju veštačke inteligencije.

Prema njenim kreatorima na Pekinškom institutu za opštu veštačku inteligenciju (BIGAI), Tong Tong neprestano unapređuje svoje veštine i znanje kroz interakciju sa ljudima i istraživanje.

- Tong Tong poseduje um i nastoji da razume zdrav razum koji podučavaju ljudi. Ona razlikuje dobro od pogrešnog, izražava svoje stavove u različitim situacijama i ima moć da oblikuje budućnost - navodi se u promotivnom videu prikazanom tokom izložbe.

Tokom pomenute izložbe u Pekingu, posetioci su mogli da komuniciraju sa devojčicom i posmatraju njeno ponašanje na osnovu njenog programa. Na primer, kada se programira da preferira urednu okolinu, virtuelni avatar bi popravio iskrivljenu fotografiju na zidu, pa čak i doneo stolicu na koju bi se popeo da bi došao do okvira ako je bio previsok. Ako bi neko prolio mleko tokom simulacije, ona bi donela krpu da to očisti.

Međutim, jedna od glavnih stvari koje izdvajaju Tong Tongu od drugih kreacija veštačke inteligencije je to što on ima moć da samostalno dodeli zadatke sebi na osnovu sopstvenih vrednosti i ideala. NJeni kreatori tvrde da je sposobna da samostalno uči i da "ima svoju radost, ljutnju i tugu“.

Izvor: zanimljivostidana.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA