Najnovije

MITROPOLIJA UPOZORAVA NA IZOPAČENI ZAKON: Krši Ustav, zakone i uništava ljudsko dostojanstvo

Mitropolija crnogorsko-primorska oglasila se povodom Nacrta zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja, navodeći da je već u samom naslovu ovog projekta unesen zabrinjavajući ton među sveštenstvo i vernike Srpske pravoslavne crkve, ali i sve ljude koji svoj pogled na svet izgrađuju na tradicionalnim moralnim vrednostima.

Iz Mitropolije poručuju da takav pogled na svet, koji relativizuje Bogom dana određenja ljudske prirode i društvenih odnosa ugrožava svetinju života i ljudsko dostojanstvo.

„Ovaj Nacrt, ne samo da ugrožava duh tradicionalne i u Boga verujuće Crne Gore, nego se jasno kosi sa postojećim pravnim normama ove države. Prema važećem Porodičnom zakonu, porodica je osnovna zajednica života u kojoj se neguju i podižu deca, i roditelji su oni koji se prvenstveno staraju o odgoju i obrazovanju svoje maloletne dece, pa tek potom — država i društvo“, naveli su iz Mitropolije.

Ukazuju da državne institucije treba da obezbede porodici pomoć i podršku u obavljanju njenog prirodnog i tradicionalnog posla, a ne da joj oduzimaju decu i da umanjuju njenu ulogu u procesu vaspitanja.

Ističu da važeći propisi u Crnoj Gori kažu da deca do svoje 18 godine nisu punoletna, a to znači da nisu psiho-socijalno dovoljno sazrela da samostalno donose odluke o sebi, svom životu, i da preuzimaju potpunu odgovornost za svoje postupke.

„Nasuprot tome, predlagač ovoga Zakona u nacrtu nastoji, kršeći postojeći Porodični zakon, pa i Ustav države, da uvede u pravni sistem Crne Gore odredbe koji nisu ni pravni napredak, niti usklađivanje sa standardima Evrope — nego početak uništavanja naše omladine. Uništavanje prava deteta da sazri, da bi tek onda kada sazri, moglo da odlučuje o svom životu“, navode iz Mitropolije.

Besmislenim i suludim smatraju odredbe da dete sa svojih 15 godina nekim svojim iskazom – odredi svoj pol, nasuprot onom koji je dobio od Boga, a preko zakona prirode.

„Možemo, naime, zamisliti budući položaj i prava roditelja, spram neke obznanjene dečje volje, koju će podržati brojni dušebrižnici, kakvi su, recimo, autori i predlagači ovakvog Nacrta zakona. U tom smislu otvoreno pitamo ministre u Vladi, da li bi oni kao predlagači ovog štetnog teksta, recimo promenili svoj pol, i svoj matični broj? Ako bi, neka tu ambiciju kandiduju na sledećim izborima kao svoju ponudu narodu i glasačima (kao pokazatelj njihove navodne slobodoumnosti, demokratičnosti, naprednosti…), a ako ne bi – zašto takvu mogućnost nude i preporučuju 15-godišnjoj, maloletnoj deci“, naveli su iz Mitropolije.

Oni pitaju da li izreka ili lični osećaj 15-godišnjeg deteta u vezi sa bilo čim, može biti osnova pravnih i društvenih odnosa, uprkos postojećim zakonima.

„Živimo u društvu koje zna za takve kategorije koje se teško ili nikako ne dovode u pitanje (pravni poredak zemlje, simboli državnosti, imovina, sloboda reči…), pa se nadamo da će javnosti biti jasan i ovaj naš iskaz o vrednostima oko kojih nema pogađanja. Deci se nameće da budu ono što nisu, i o čemu ne mogu, na zreo i valjan način ništa da znaju, a uskraćuje im se da budu ono što jesu – deca“, poručili su, između ostalog, iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Pročitajte OVDE o novim predizbornim zahtevima opozicije

Izvor: Sputnjik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA