Najnovije

NOVI UDAR NA REPUBLIKU SRPSKU: Sankcije Dodikovim saradnicima

Jelena Pajić Baštinac, Branislav Okuka i Srebrenka Golić su na novoj listi sankcija jer su učestvovali u organizaciji Dana Republike Srpske, 9. januar?

Ministarstvo finansija SAD-a uvelo je nove sankcije zvaničnicima Republike Srpske, i to, kako je navedeno, zbog "narušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma", odnosno proslave Dana Republike Srpske.

Na listi američkih blokada našle su se tako tri osobe koje su "direktno učestvovale u organizaciji neustavnog Dana Republike Srpske 9. januara" - Jelena Pajić Baštinac, Branislav Okuka i Srebrenka Golić.

"Ovi pojedinci su olakšali Dodikove napore da podriva Dejtonski mirovni sporazum i autoritet Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika. Sjedinjene Države su duboko zabrinute zbog kontinuiranih pokušaja podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine, kao ključne institucije koje su instrumenti mira i stabilnosti u regionu", rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansije Brajan E. Nelson.

Iz Ambasade SAD u BiH naime, oglasili su se još uoči 9. januara na društvenim mrežama, tvrdeći da je proslava Dana Republike Srpske neustavna, te istakli da su Sjedinjene Države delovale "kako bi se pozabavile ovakvim antidejtonskim akcijama u prošlosti i neće oklevati da to učine ponovo u budućnosti".

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je tada Ambasadi SAD u Sarajevu i ambasadoru Majklu Marfiju da su izopšteni iz Republike Srpske, da sa njima ne sarađuju i da nisu dobrodošli.

Što se tiče obeležavanja 9. januara kao Dana Republike, Dodik je poručio američkom ambasadoru Majklu Marfiju da će se to nastaviti dok je naroda Republike Srpske.

SRBI U KOSOVSKIM ZATVORIMA: Optužen za ratni zločin pošto je stan ubijene majke uknjižio na svoje ime

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA