Najnovije

"Nova rezolucija o Srebrenici - dokaz da BiH spoljnopolitički ne može da funkcioniše"

Srpski diplomata Darko Tanasković rekao je da je ambasador BiH u UN Zlatko Lagumdžija svojim nezakonitim postupanjem u slučaju podnošenja u UN eventualno nove rezolucije o Srebrenici samo priložio dodatni dokaz da sadašnja BiH spoljnopolitički ne može da funkcioniše, odnosno da njena jedinstvena spoljna politika ne postoji.

Foto: flickr

Tanasković je rekao da nisu iznenađujući za sada zvanično nepotvrđeni nagoveštaji o tome da bi Lagumdžija mogao pokušati da u UN izdejvstvuje usvajanje rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici, ali da to, ukoliko bi se našlo pred Savetom bezbednosti UN, neće proći zbog veta Rusije.

On je naglasio da je rezolucija o Srebrenici nedosanjani san, trajna opsesija i diplomatski zadatak ambasadora BiH u UN Zlatka Lagumdžije za koji ovlašćenje i instrukciju nije propisno dobio iz Sarajeva, već iz nekog drugog centra.

Tanasković je podsjetio na neuspeh Lagumdžije da 2015. godine dok je bio ministar inostranih poslova u Savjetu ministara zajedno sa Britancima progura takvu rezoluciju u UN kao krunu njegovog uglavnom neuspešnog, a pretencioznog ministrovanja.

- Sada, kao stalni predstavnik u UN, bez saglasnosti Predsedništva BiH, dakle ilegalno, verovatno udružen sa istim dežurnim belosvjetskim mešetarima, želio bi možda da popravi utisak - rekao je Tanasković za Večernje novosti.

Prema njegoovom mišljenju, razlozi za ponovno nastojanje da se progura ovakva rezolucija su to što bošnjačka politička i intelektualna elita nikako ne može da se "odlepi" od uloge žrtve, kao ključnog argumenta antisrpskog delovanja.

Drugi razlog je, naveo je Tanasković, to što je zbog ukrajinske krize pojačan priotisak na Republiku Srpsku, ali Srbiju i ukupan srpski nacionalni korpus, pa svi u susedstvu koji nisu skloni Srbima hrle da se priključe toj propagandnoj hajci.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, Tanasković je istakao da Priština dosledno sprovodi metod povremenih udara na srpsku zajednicu kako bi kapitalizovala okolnosti koje posle toga nastaju i ojačala svoju poziciju u pregovaranju sa Beogradom.

On je kao primer naveo da Amerikanci, kao najveći pokrovitelji Prištine, prvo su kritikovali ukidanje dinara na Kosovu i Metohiji, a sada se zadovoljavaju zahtevm da se posljedice po Srbe tog agresivnog čina rešavaju kroz dijalog, umesto da izdejstuvju da se ta sporna odluka povuče, dok Zapad ćuti.

On je rekao da se premijeru samoproglašenog Ksoova Aljbinu Kuritju i "njegovoj družini" žuri da Srbija prizna lažnu državu Kosovo, je rima naznaka da nee dugo trajati aktuelni sticaj okolnosti.

Ministar inostranih poslova u Savetu ministara Elmedin Konaković rekao je da je upoznat o tome da ambasador BiH u UN Zlatko Lagumdžija priprema rezoluciju o Srebrenici i izrazio nadu da će se taj dokument o kojem ne postoji stav Predsedništva BiH u aprilu naći na sednici Generalne skupštine UN.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović informisala je predsednika 78. zasedanja Generalne skupštine UN Denisa Fransisa da Predsedništvo nije konsultovano o novoj rezoluciji o Srebrenici, ističući da se bilo kakve aktivnosti te vrste smatraju unilatelarnom akcijom.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, na čijem čelu je bio Gideon Grajf, zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte. Komisija od 10 svetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici, niti na bilo kom drugom mestu.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA