Najnovije

U EVROPSKI PARLAMENT STIGLO PISMO: Traži se otvaranje pregovora s BiH

Danski ministar spoljnih poslova Lars Loke Rasmusen ipak misli da je BiH puno napredovala, ali ostalo je još dosta posla i da je stanje krhko.

Više država članica Evropske unije pozvalo je danas Evropski savet da na samitu u četvrtak i petak odobri početak pregovora sa BiH i usvoji pregovaračke okvire s Ukrajinom i Moldavijom.

Uoči ključnih ovonedeljnih rasprava i odluka za BiH, ministri ili državni sekretari sedam zemalja članica poslali su zajedničko pismo u kojem traže od čelnika EU da odobre otvaranje pregovora s BiH.

"Očekujemo da će Evropski savet ove sedmice otvoriti pregovore s BiH i pozvati Evropsku komisiju da predloži pregovarački okvir. To bi bila snažna poruka proevropskim snagama u BiH, pokazalo bi da se reforme isplate te bi to ohrabrilo ostale zemlje zapadnog Balkana i tri zemlje na istoku Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju", rekla je državni sekretar u hrvatskom ministarstvu spoljnih poslova Andreja Metelko Zgombić.

Austrijska ministarka za evropske poslove Karoline Edtstadler kaže da se u novim geopolitičkim okolnostima više ne postavlja pitanje treba li se širiti, nego kada.

"Nije više pitanje da li, nego kada. To je vrlo velika, pozitivna promena i sada je vreme da iskoristimo ovaj momenat za BiH, koja je posljednjih meseci postigla veliki napredak", rekla je ona.

Danski ministar spoljnih poslova Lars Loke Rasmusen, čija se zemlja spominjala kao jedna od dve koje su uzdržane prema otvaranju pregovora s BiH, rekao je da deli ocenu koju je dala Evropska komisija.

"Nakon umora od proširenja, sada se raspoloženje promenilo i slažem se da treba da bude na dnevnom redu EU, ali ne smemo da odustanemo od temeljnog pristupa. Podržavamo ocene Komisije za Ukrajinu i Moldaviju da su spremne za pregovore. BiH je puno napredovala, ali ostalo je još dosta posla, stanje je krhko. Mi podržavamo ocene Komisije i spremni smo da podržimo sve tri zemlje", rekao je Rasmusen.

Hrvatski poslanik Tonino Picula rekao je da je "čekaonica za članstvo u EU postala pretrpana i da je treba polako prazniti".

Rekao je da proces proširenja treba ići ruku pod ruku s reformama EU koje su potrebne da bi primili nove članice.

"Pozdravljam ocenu Komisije o BiH i verujem da proces proširenja treba ići ruku pod ruku s reformama EU koje su potrebne da bismo primili nove članice", kaže Picula.

Pismo su potpisali hrvatski državni sekretar Andreja Metelko Zgombić, austrijska ministarka za EU Karoline Edtstadler, češki ministar za evropske poslove Martin Dvorčak, zamenica grčkog ministra spoljnih poslova Aleksandra Papadopoulou, italijanski ministar evropskih poslova Rafael Fito, slovački državni sekretar Marek Eštok i slovenski državni sekretar Marko Štucin.

"Verujemo da je bitno iskoristiti zamah i priliku koja se pružila te odlučiti da se pregovori s BiH otvore. To će BiH čvrsto učvrstiti na njenom putu ka EU i približiti je za još jedan korak EU. Neuspeh u tome oslabio bi ulogu EU na zapadnom Balkanu i poslalo negativnu poruku celoj regiji, kojoj smo obećali pre više od 20 godina da joj je budućnost u EU", navodi se u pismu.

KURTI PRIZNAO: Vratili smo zemlju Visokim Dečanima u zamenu za članstvo u Savetu Evrope

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA