Najnovije

PESKOV PORUČUJE VAŠINGTONU: Moraćete sići sa globalnog Olimpa

Sjedinjene Američke Države će morati da siđu sa globalnog Olimpa i ostave prostor za multipolarni svet u kome vladaju pravda, uzajamno poštovanje i spremnost na dijalog, izjavio je pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov u intervjuu za sajt AiF.

"Svim silama će se truditi da se drže Olimpa, lomeći nokte i zube. Sećamo se koliko se dugo raspadalo Rimsko carstvo. Ali će se i ovo carstvo raspasti", rekao je Peskov.

Ukrajina i Ukrajinci su, prema njegovim rečima, postali oruđe kojim Zapad želi da obuzda Rusiju i ostavi je na margini razvoja. Ipak, kako ističe, a prenose "RIA Novosti", nemoguće je rešiti ukrajinsko pitanje bez učešća Rusije.

Neonacizam, navodi Peskov, postoji i u Evropi i u Americi, ali nigde toliko kao u Ukrajini, a kada to prođe, narodi Rusije i Ukrajine će obnoviti komunikaciju, što će se, kako je dodao, "po standardima istorije desiti prilično brzo".

Sjedinjene Američke Države, prema njegovim rečima, lome ruke svim zemljama koje pokušavaju da nastave saradnju sa Rusijom, a Moskva ima razumevanja prema onim državama koje teško podnose američki pritisak, izjavio je sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov u intervjuu za sajt AiF.

"Omiljene poluge Sjedinjenih Država su ekonomski i vojni štap. Znate kako Amerikanci lome ruke svim zemljama koje pokušavaju da nastave da razvijaju trgovinsko-ekonomsku saradnju sa nama. Oni naročito ne zaziru da koriste izraze, pretnje ili ucene. Neke zemlje prilično čvrsto brane svoju nezavisnost, dok se druge teže odupiru - mi to razumemo", rekao je Peskov.

Odluka o prenošenju zamrznutih sredstava Rusije u Ukrajinu naneće štetu ugledu Evropljana, upozorio je.

"Mislim da Evropljani shvataju da ćemo osporiti ovu odluku. Možda će to biti pitanje ne jedne godine, već decenija, ali nećemo je ostaviti tako", rekao je Peskov.

Po njegovim rečima, proces dedolarizacije u svetskoj ekonomiji već je počeo sa prestankom američkog liderstva, ali se neće uskoro završiti.

Peskov je, kako "Sputnjik" prenosi, napomenuo da Vašington "ima probleme u mnogim oblastima, skoro u svim".

"Oni ne mogu da drže po kontrolom regionalne sukobe, ne kontrolišu globalnu ekonomiju. Ne kontrolišu dolar - njihovu koku koja nosi zlatna jaja", objasnio je sekretar za štampu ruskog predsednika.

Pročitajte OVDE o novim detaljima o napadu u Moskvi

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA