Najnovije

VEROVALI ILI NE: Šmit se ipak drznuo - doneo odluku o izbornom zakonu BiH

Kristijan Šmit, visoki predstavnik kojeg u Republici Srpskoj ne priznaju jer ne postoji adekvatna odluka Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija o njegovom imenovanju, objavio je da je odlučio da nametne izmene Izbornog zakona BiH.

"Ja ću uraditi ono što se trebalo uraditi pre mnogo godina. Prema tome, želim da objavim odluku kojom donosim izmene Izbornog zakona BiH", poručio je Kristijan Šmit.

Šmit je, potom, poslao poruku građanima Bosne i Hercegovine.

"Ne obraćam se strankama i političarima, već građanima i biračima ove zemlje. Ko treba da izađe i glasa za Parlament? To su svi građani ove države, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Prema tome, želim podvući ovde da se obraćam ljudima u oba entiteta i u Distriktu Brčko, da ovde nema nikakve diskriminacije i ona neće biti moguća ako stanemo zajedno", poručio je Šmit, dodajući:

"S mojim kompetencijama, ja sam garant postojanja FBiH i RS i to je moja dužnost u skladu s Dejtonskim sporazumom. Moram reći da moram da radim za sve njih."

Šmit nije rekao kako to on ima kompetencije ima, kada ne postoji odluka o njegovom imenovanju, pa ga u Republici Srpskoj tretiraju kao turistu koji je uzurpirao mesto koje mu zakonom ne pripada, no, iz Republike Srpske još ranije su najavili pokretanje tužbe protiv njega. 

Protiv visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita ubrzo će biti pokrenut sudski postupak, jer "sve što radi, radi ilegalno", najavio je ranije italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja. 

U oktobru, pred Sudom BiH počelo je suđenje protiv Milorada Dodika i v. d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, zbog "nesprovođenju odluka Kristijana Šmita".

Pročitajte OVDE o otimačini Kosova od strane NATO alijanse

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA