Najnovije

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

Šta se dešava na frontu  Detalji su u članku Gazeta.Ru.

Oružane snage Ukrajine su nagomilale dosta zapadne opreme u blizini  Harkova i verovatno čekaju rusku ofanzivu, ističe šef harkovske oblasti Vitalij Gančev. 
- U toku je velika akumulacija opreme, uglavnom zapadnog porekla, i municije. Kao što sam ranije rekao, naša obaveštajna služba još uvek identifikuje ta skladišta i metodično ih uništava - naglasio je Gančev.

On je dodao da ukrajinske trupe grade utvrđenja u regionu. Prema Gančevu, Kijev razume neizbežnost nove ruske ofanzive.

- Neprijatelj se sprema na sve moguće načine - zaključio je zvaničnik.

Nedavno je Rusija pojačala svoje napade na Ukrajinu, uključujući Harkov. Ministarstvo odbrane Rusije sprovodi napade u znak odmazde za granatiranje Belgorodske oblasti. Kao rezultat toga, uništene su sve trafostanice i termoelektrane u Harkovu.

Šef Harkovskog garnizona Oružanih snaga Ukrajine Sergej Melnik priznao je da ukrajinski PVO sistemi ne mogu da izdrže masovna lansiranja ruskih raketa. 

- Skoro je nemoguće pogoditi ih, ovo je scenario iz košmara za ukrajinske oružane snage - rekao je on.

U međuvremenu, glavni zapadni mediji upozoravaju da Rusija priprema novu ofanzivu i da su šanse Ukrajine male. Tako britanski The Economist piše  da Rusija planira veliku ofanzivu duž kompletne linije fronta. 

- Postoje strahovi da će Moskva poslati trupe na leto, kada prolećno otopljenje presuši. Sposobnost Ukrajine da preživi ovog puta izgleda mnogo manje samouvereno. Zato hitno treba da mobiliše više trupa i izgradi pouzdaniju liniju odbrane - navodi publikacija.

The Economist ocenjuje postojeće odbrambene linije ukrajinskih oružanih snaga kao „neadekvatne" i preslabe. 

Britanski dnevni list Tajms je još pesimističniji. On je svoj najnoviji članak nazvao "Vreme je da se priča o padu Kijeva".

- Daleko od zamrznutog sukoba, scenario iz noćne more dolazi u prvi plan jer Zapad ne može da pošalje oružje - upozorava list.

Tajms je naglasio da front ne treba smatrati "zamrznutim", kako mnogi misle. Postoji realan rizik da će Rusija naterati ukrajinske oružane snage da se još više povuku. 

Bez nove američke vojne pomoći, Ukrajina "krvari" i možda neće moći da izdrži navalu "nemilosrdne ruske vojske", ponavlja  američki časopis Foreign Affairs.

List piše kako je najvažnije da se Oružanim snagama Ukrajine obezbede granate za artiljeriju i PVO, i rakete dugog dometa. Na nekim delovima fronta Rusija ima pet puta više granata nego ukrajinski vojnici. U međuvremenu, Evropa nije ispunila svoje obećanje da će Ukrajini isporučiti milion granata do marta ove godine, a SAD su ometene problemima na Bliskom istoku i predstojećim predsedničkim izborima, rezimira Forin Afers.

Ukrajina ne može jednostavno da krivi svoje saveznike. Ona takođe pravi greške, a jedna od njih je nedostatak vojnika, primećuje Ekonmist.

- Rusija se sprema za novi talas mobilizacije sa okom na veliku ofanzivu, a u Ukrajini su pokušaji da se privuku novi regruti još uvek zaglavljeni u konfuziji demokratskog procesa - navodi ovaj list.

Osim toga,  navodi britanski medij, Kijev je prekasno počeo da jača odbranu. Problem je u tome što ukrajinske vlasti i dalje „maštaju" o kontraofanzivi i plaše se da će se sukob završiti na sadašnjim granicama. Što će, u ovom slučaju, odseći petinu zemlje i praktično joj oduzeti izlaz na more.

- Opasnosti su sada toliko velike da je ovo najmanje loša opcija Molite se da ne bude prekasno - zaključuje časopis.

Tajms primećuje da Zapad živi u ugodnim uslovima, pa previše "lenjo" reaguje na moguće opasnosti i sklon je nipodaštavanju loših prognoza, shvatajući to kao puke želje onih koji podržavaju Putina. Tako je za većinu zemalja sam početak sukoba bio iznenađenje, iako su SAD i Velika Britanija pokušavale da upozore svoje saveznike.

- Malo ljudi ih je slušalo, osim u Finskoj, Poljskoj i baltičkim zemljama, gde znaju šta znači živeti pored Rusije. U drugim zemljama su radije odbacili upozorenja i pretpostavili da su Amerikanci i Britanci ponovo pogrešili - rezimira list.

PADA HARKOV! Obaveštajac dao sve informacije

Izvor: Informer.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA