Najnovije

"AKO ČITAŠ OVO" - Ilon Mask poslao jaku poruku svetu

Čovek 21. veka pretvorio se u digitalizovano biće koje je nekad manje, a nekad više zavistan od svog „pametnog“ uređaja, a odvajanje od njega i društvenih mreža, moglo bi da izazove masovne patološke posledice. Nedavni privremeni prestanak Meta* platformi pokazao je u manjoj meri potencijalni apokaliptični scenario života bez pojedinih mreža.

Ovako filozof i nekadašnji urednik naučno-filozofske emisije „Gozba“ Aleksandar Lukić gleda na hipotetički scenario u kojem bi moderni svet ostao bez nekih od najpopularnijih društvenih mreža na svetu, poput Fejsbuka* i Instagrama*.
Alternative za ove mreže, koje su zabranjene u Rusiji kao ekstremističke, svakako postoje i njihova upotreba vrtoglavo raste u Kini, Rusiji i mnogim drugim zemljama. Dok su Tviter, Tik Tok, Vi čet, Telegram i ostale platforme koje dobar deo nezapadnog sveta koristi, radile normalno, korisnici Mete* su bili odsečeni od svojih avatara i virtuelnog života.

Nije za šalu

Privremeni prestanak rada Mete* prouzrokovao je dosta šala i proizveo masu „mimova“ na ostalim društvenim mrežama. Čak se i američki preduzetnik i tehnološki mogul Ilon Mask podsmevao ovoj situaciji na svojoj nedavno kupljenoj društvenoj mreži „Iks“, ali Lukić upozorava da situacija nije za šalu.

Naravno da bi daleko gore bilo da su „pali“ neki sistemi koji su nam svima bitni za svakodnevno funkcionisanje, poput sistema elektronskog uzimanja lekova, zakazivanja pregleda, podizanja novca ili nečeg drugog, ali ni kratkotrajno blokiranje „mreža“ nije baš neozbiljno kako se može činiti. To bi, smatra Lukić, dovelo do niza psiholoških slomova i pratećih problema.

Živimo u digitalizovanom dobu u kojem se čovek pretvara u digitalizovano biće. Jedan od segmenata digitalizacije jesu i društvene mreže. Čovek se na neki način preselio u tu virtuelnu stvarnost društvenih mreža i deluje više na „mrežama“ nego u realnosti klasične prirode. Deluje kao da smo se svi pretvorili u virtuelna bića i to stvara osećaj zavisnosti, tako da se cela situacija može posmatrati i sa patološke strane, izjavio je Lukić za Sputnjik.

Motaj kablove, gasi internet!

Internet je, kako kaže Crnobrnja, „genijalan“, jer ne postoji centralna tačka koja može da se isključi, pa da on prestane da radi. Baš je sa tom idejom i napravljen u doba Hladnog rata, kao mreža za izbegavanje uništavanja komandnih centrala, kaže on.

Vrlo ga je teško uništiti celog, a pogotovo sad kad je prešao u tu svemirsku dimenziju – to je skoro nemoguće. To treba imati na umu i nikako ne stavljati znak jednakosti između Fejsbuka* i interneta. Fejsbuk* je privatna korporacija koja radi na profit.

Ovde je, objašnjava Crnobrnja, reč o privatnim korporacijama koje su podložne velikim pritiscima korisnika, pa u nekim trenucima ispadnu iz koloseka, poput voza koji ispadne iz šina. Sa druge strane, mreža interneta koja kroz svemir i putem podmorskih kablova pokriva celu zemlju predstavlja jednu izuzetno kompleksnu mreža koja bi, kada bi se na neki način uništila, u velikoj meri i doslovno zaustavila civilizaciju.

NAČELNIK RUSKE VOJNE AKADEMIJE: Nije isključena eskalacija u veliki...

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA