Najnovije

ZAPADNE SLUŽBE ALARMIRAJU! Amerikanci tvrde da će danas Iran napasti Izrael

Amerikanci očekuju odmazdu Irana, ali veruju da u Teheranu ne žele veliku eskalaciju koja bi dovela do izbijanja regionalnog rata, pišu američki mediji

Sjedinjene Države očekuju da bi Iran mogao da izvede napad na vojne objekte Izraela sa "više od 100 dronova i na desetine raketa" već 12. aprila, objavio je kanal Si-Bi-Es pozivajući se na američke zvaničnike.

Kako navode, Izraelu će biti teško da se odbrani od odgovora za napad na iranski konzulat u Damasku. Zvaničnici istovremeno nisu isključili mogućnost da Iran razmotri i napad manjeg intenziteta da bi se izbegla eskalacija.

"Volstrit džornal" je ranije objavio da Izrael očekuje direktan napad Irana na južni ili severni deo zemlje u narednih 24 do 48 sati, pozivajući se na izvor upoznat sa ovim pitanjem.

 

Teheran je obećao da će odgovoriti na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku, u kom je početkom aprila poginulo 16 ljudi - među kojima je i jedan visoki oficir iranske Revolucionarne garde.

Američki zvaničnici, međutim, sumnjaju da bi Iran mogao da sprovede napad većih razmera koji ne bi zahtevao odgovor SAD i samim tim doveo do eskalacije u regionu, piše "Politiko".

Mediji: Počela diplomatska ofanziva Vašingtona

To je podstaklo Vašington, ali i njihove saveznike i partnere u Evropi i na Bliskom istoku, da započnu diplomatsku ofanzivu kako bi, kako navode zapadni mediji, sprečili izbijanje otvorenog sukoba između Irana i Izraela - koji se već šest meseci bori sa pripadnicima Hamasa u Pojasu Gaze.

SAD su zatražile od Kine i drugih zemalja, uključujući Tursku i Saudijsku Arabiju, da pozovu Teheran da ne pokreće uzvratni napad na Izrael zbog vazdušnog udara na iranski konzulat u Siriji, preneo je "Fajnenšel tajms".

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je ove nedelje sa kolegama, uključujući kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jia, usred sve veće zabrinutosti Vašingtona zbog, kako se čini, neizbežne iranske odmazde.

"Takođe smo razgovarali sa evropskim saveznicima i partnerima u proteklih nekoliko dana i pozvali ih da pošalju jasnu poruku Iranu: da eskalacija nije u interesu Irana, nije u interesu regiona i nije u interesu sveta", rekao je portparol Stejt departmenta Met Miler.

Prema pisanju FT-ja, Amerikanci su obavestili države u regionu da je napad "neminovan", te da će ga najverovatnije sprovesti direktno Iran, a ne njegovi proksiji u Libanu, Iraku, Siriji.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnej oštro je kritikovao Izrael tokom svog obraćanja povodom ramazanskog Bajrama, navodeći da će jevrejska država "biti kažnjena".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je da će Izrael uzvratiti na svaki napad na njegove interese, naglasivši da su njihove snage "spremne" za bilo kakve spoljne pretnje jevrejskoj državi: "Ko nama naudi, mi ćemo njima", rekao je on.

 

Ovo nije prvi put da su SAD zatražile od Kine da iskoristi svoj uticaj na Bliskom istoku, pošto se Vašington već obratio Pekingu za pomoć u pokušaju da obuzdaju napade Huta u Crvenom moru. Međutim, "nema dokaza da je Kina učinila išta kako bi napravila pritisak na Hute", navodi britanski list.

U novu bliskoistočnu dramu uključila se i Nemačka, pošto je ministarka spoljnih poslova Analena Berbok razgovarala sa svojim iranskom kolegom Hoseinom Amirabdolahijanom. "Niko neće imati koristi od eskalacije", rekla je ona nakon razgovora.

Iranski ministar je razgovarao i sa svojim britanskim kolegom Dejvidom Kameronom, koji je takođe pozvao na smirivanje strasti. Amirabdolahijan je tokom tog razgovora naglasio da Iran ne želi eskalaciju, ali da je američko i britansko ćutanje "podstiče Netanjahuovu ratobornu politiku".

Amirabdolahijan je takođe imao telefonske razgovore sa svojim kolegama iz Saudijske Arabije, Iraka, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara, a iransko ministarstvo spoljnih poslova je reklo da su posledice izraelskog napada na konzulat u Damasku bile "među tačkama razgovora". On je u četvrtak razgovarao i sa svojim turskim kolegom Hakanom Fidanom.

Američki predsednik DŽozef Bajden juče je poručio da će njegova zemlja podržati Izrael u slučaju eventualnog napada od strane Irana. "Učinićemo sve što možemo da zaštitimo bezbednost Izraela", rekao je Bajden.

U međuvremenu, SAD su ograničile putovanja svojih diplomata u Izrael zbog straha od potencijalnog napada, dok je Francuska odlučila da povuče svoje diplomate iz te zemlje. Britansko Ministarstvo spoljnih poslova je svoje građane pozvalo da ne putuje u Izrael bez preke potrebe, prenosi "Al DŽazira".

MAKRON OSTVARIO SVOJE NAMERE! Prve jedinice francuske Legije stigle u Slavjansk

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA