Najnovije

KIJEV ĆUTI - RAZMERE JEZIVE: Ruska armija unakazila ceo ukrajinski sistem

U seriji napada tokom dvonedeljnog perioda u martu, ruske oružane snage su izvršile seriozno uništavanje energetskog sektora Ukrajine, sa potencijalno dugotrajnim posledicama za obnovu infrastrukture.

Prema izveštajima, ciljani su bili ključni energetski objekti širom zemlje, uključujući elektrane, što je dovelo do širokih prekida u snabdevanju električnom energijom.

Pored direktnog uticaja na proizvodnju električne energije, oštećeni su i kompresorski stancii koje igraju vitalnu ulogu u skladištenju i distribuciji prirodnog gasa, što bi moglo da ima značajne posledice za kompaniju "Naftogas" i njene evropske klijente. Podsetimo, prošle godine je iznajmljeno 2,5 milijardi kubnih metara kapaciteta za skladištenje gasa, u periodu kada su evropska skladišta bila maksimalno ispunjena.

Efektivnost ruskih napada, posebno upotreba dronova i precizne municije, stavila je Ukrajinu pred teške izazove u oblasti protivvazdušne odbrane (PVO), sa izuzetkom Kijeva, dok su ostali regioni ostali u velikoj meri ranjivi na dalje napade.

Mogućnosti međunarodne pomoći u pogledu jačanja PVO kapaciteta Ukrajine su ograničene, uzimajući u obzir da Sjedinjene Američke Države drže monopol na proizvodnju sistema "Patriot", dok Nemačka i Holandija, koje koriste ove sisteme, raspolažu sa ograničenim brojem projektila. Takođe, troškovi nabavke i održavanja ovakvih sistema su značajni, što dodatno komplikuje efikasno odgovaranje na pretnje iz vazduha.

TALAS RUSKOG GRANATIRANJA: Nove detonacije sa novim ciljevima i novom taktitkom

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA