Најновије

Историјска посета председника Кине Си Ђипинга Србији

Председник Србије Томислав Николић и помоћник министра спољних послова Кине Лиу Хаисинг сагласили су се данас да је предстојећа посета кинеског председника Си Ђипинга Београду историјска и да ће односе две земље додатно учврстити и продубити.

Томислав Николић и Си Ђипинг (Фото: Јутјуб)

Николић је додао да је долазак кинеског председника веома важна порука, која сведочи о томе колико Кина цени пријатељство са Србијом. Председник Србије је током разговора са гостом из Кине констатовао да су односи две државе на узлазној лини. „Кина можда има већи обим размене и инвестиција са другим земљама, али тешко да ће наћи земљу у којој ужива веће поштовање”, рекао је председник Србије.
Говорећи о изузетним политичким односима две земље, Николић је нагласио да сагласност у важним политичким питањима, као што је узајамна подршка територијалном суверенитету и интегритету, непрекидно траје дуги низ година и представља снажан темељ за унапређење односа и у другим сегментима. Он је посебно нагасио захвалност на принципијелном ставу Кине о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије.
Помоћник министра спољних послова Лиу Хаисинг је пренео искрене поздраве председника Кине председнику Николићу, оценивши да је од његовог доласка на чело државе, сарадња две земље достигла нови ниво. Званична посета председника Србије Кини, као и учешће на обележавању победе над Јапаном и фашизмом у Другом светском рату, у коме су учествовали и представници српске војске, представља снажан сигнал искреног пријатељства, додао је Лиу.
„Ми високо ценимо подршку Србије политици једне Кине и разумевању око питања Јужног кинеског мора. Истовремено Кина има чврст став на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије и посвећеност дијалогу, као једином начину решавања проблема Косова и Метохије”, нагласио је Лиу.
Он је додао да ће предстојеће потписивање Свеобухватног споразума о стратешком партнерству, даље допринети јачању економских односа две земље и врло брзо повећати обим заједничког пословања кинеских и српских компанија и увећати број кинеских инвестиција. Николић је такође констатовао да је Кина упркос напорима очувала стабилан тренд развоја и поручио свом саговорнику да је Србија одлично место за инвестиције из Кине и да наша земља поседује бројне компаративне предности за улагање у производњу.
Председник Србије је нагласио да је веома важно да председник Кине током посете, обиђе и Железару Смедерево, констатујући да се његова жеља: улагање у производњу, испунила улагањем кинеске стране у српску железару. Истовремено је подсетио на веома важан пројекат, а то је изградња пловног пута, између Дунава и Егејског мора. „То је пројекат, који ће донети бројне предности, од скраћења пловног пута за преко две хиљаде километара, изградње хидроцентрала, наводњавања полопривредног земљишта, до решавања огромног проблема са поплавама, са којима се Србија суочава све више и све чешће” рекао је Николић, навеоди се у саопштењу Прес службе председника Србије. Помоћник министра сполних послова Лиу Хаисинг је рекао да ће кинеска страна озбиљно приступити разматрању свих предлога и сугестија српске стране.
Председник Владе Србије Александар Вучић састао се данас са помоћником министра спољних послова Народне Републике Кине Лиуом Хаисингом, са којим је разговарао о посети председника НР Кине Си Ђипинга Србији. „Та посета потврђује наше добре билатералне односе, који ће у будућности бити још бољи”, истакао је Вучић на почетку састанка. Како је саопштила Канцеларија Владе Србије за сарадњу са медијима, током сусрета разговарало се и о билатералним односима, сарадњи у области инфраструктуре, енергетике и телекомуникација. Вучић је истакао да је задовољан пословима које кинеске компаније обављају на територији Србије када су у питању инфраструткурни пројекти.
Он је захвалио на политичкој подршци кинеске стране за очување територијалног интегритета и суверенитата Републике Србије и додао да Србија, као искрен пријатељ, подржава политику једне Кине. Хаисинг је пренео је премијеру Вучићу поздраве и честитке председника Си Ђипинга и премијера Ли Кећанга поводом изборне победе, истакавши да је српски премијер велики пријатељ кинеског народа и да је много учинио за унапређење кинеско-српског стратешког партнерства. 
Он је нагласио да је долазак кинеског председника у Србију од изузетне важности, јер је то прва посета након 32 године. „Председник Си Ђипинг свој боравак у Европи започеће посетом Републици Србији, како би показао значај који Србија има за Кину”, изјавио је Хаисинг. Вучић је изразио жељу да са председником Кине посети Железару као најзначајнији пример успешне сарадње двеју земаља.
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА