Најновије

Ево шта је Шојгу прво тражио да види у Београду

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу посетиће Београд поводом обележавања годишњице ослобођења престонице у Другом светском рату 20. октобра.

Шојгу са Путином (Фото: Ria)

Он ће се током свог боравка у Србији срести с председником Александром Вучићем, посетиће Храм Светог Саве, где ће разговарати с патријархом Иринејом, а присуствоваће и војној манифестацији "Слобода 2017" на аеродрому у Батајници.
Према нашим информацијама, предвиђено је да високи гост из Москве обиђе и Гробље ослободилаца Београда, где ће положити венце и одати почаст настрадалим црвеноармејцима и борцима Народно-ослободилачке борбе.
Шојгу ће у Батајници присуствовати и првом представљању шест руских "мигова" којима је допуњена српска ваздухопловна флота, као и савремене опреме војника по концепту "1.500", а заједно са својим домаћинима и многобројном публиком уживаће у наступу чувене руске акро-групе "Стрижи", која је у уторак допутовала у Београд.
Поред протоколарног, ова посета имаће и велики политички значај, јер ће Шојгу с Вучићем разговарати, између осталог, и о продубљивању војне и економске сарадње са Руском Федерацијом. На дневном реду ће свакако бити и преговори о наставку испоруке руског наоружања Србији, што обухвата већ договорену набавку 30 тенкова Т72 и 30 оклопних возила.
- Сама посета руског министра одбране има огромну тежину - каже политички аналитичар Драгомир Анђелковић. - Теме о којима ће разговарати са српским званичницима ће свакако бити из његовог домена, што укључује питања Руско-српског центра у Нишу, војну сарадњу, али и безбедносна питања, пре свега ситуацију на КиМ. Шојгу је конкретан човек и спектар тема неће бити широк, али оно о чему се договори биће сигурно реализовано.
О статусу Руско-српског хуманитарног центра разговарали су у уторак и председник Вучић и амбасадор Русије Александар Чепурин. Руски дипломата истакао је потребу да се, због обима посла, што пре реши статус нишког центра. Вучић је, иначе, недавно најавио да би то питање ускоро требало да решава Влада Србије.
Америчка агенција АП, у извештају са састанка Вучића и Чепурина, захтев руског амбасадора окарактерисала је као притисак на Србију да се додели дипломатски састус особљу "контроверзног центра у Нишу", за који САД верују да би могао да буде шпијунска база. Они наводе и да на Балкану има много напетости, а да Русија покушава да оствари свој утицај у овом региону.

Лавров у фебруару

Чепурин је у уторак са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем разговарао о припремама за обележавање 180 година од успостављања дипломатских односа Србије и Русије. Тим поводом у Београд ће, у фебруару следеће године, како је Чепурин најавио у разговору за Спутњик, доћи и руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Прочитајте ОВДЕ све детаље о доласку руског ОДКБ, источног пандана НАТО, у Београд
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Сергеј Шојгу: У Британији није порасла животиња која може да наређује нашем медведу.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА