Најновије

РАСПОМАМИЛИ СЕ: У Србији од ове године - две геј параде!

Такозвана "парада поноса", биће одржана у суботу, 24. јуна, у Београду, са почетком у 11 часова, под слоганом "Нека сви наши гласови оре се", саопштили су данас организатори - удружења грађана "Егал", "Лауд енд квир" и "Геј лезбејски инфо центар", док је "традиционални Прајд" са другим организаторима најављен за септембар.

Геј парада у Београду 2015. (Фото: Јутјуб)

Окупљање учесница и учесника у суботу је у Пионирском парку, а шетња се завршава на Тргу Републике. Организатори јунске параде наводе да се овогодишњи "Прајд" организује у светлу повећања степена насиља са којим је суочена ЛГБТ заједница, а шетњом настоје да укажу да је ЛГБТ питање пре свега родно, мањинско питање. - Када размишљамо и залажемо се за једнака права ЛГБТ заједнице, такође заступамо равноправност жена и мушкараца, гласно иступамо против мизогиније и свих облика кршења људских права припадница и припадника осетљивих друштвених група, стоји у саопштењу.
С друге стране, директор међународне организације "Civil Rights Defenders" (Браниоци грађанских права) за Европу - Горан Милетић, на свом Фејсбук налогу написао је да је "Прајд 2017" - 17. септембра, а да ће трајати 11. - 17. септембра и то, "као што је најављено још у октобру прошле године". Милетић је навео и да свако има право да прави скуп какав жели и да "скреће пажњу тако што ће свој скуп назвати 'Парадом поноса'", што, како оцењује, није ни лепо и морално, али је тако - Организаторима свих скупова којима је за циљ унапређивање положаја сваке дискриминисане заједнице желим све најбоље. Сви ми бирамо методе у које верујемо, а "Београд Прајд" се никада неће заснивати на нападима на оне са чијим се методама и радом не слажемо. Придружите нам се у септембру, навео је Милетић. На његову објаву је реаговао један од организатора јунске параде Предраг Аздејковић, који га је питао колико имена има његова манифестација - "Belgrade Pride", "Београд Прајд", "Парада поноса", те да "колега, има сто имена и не могу бити сва ваша", након чега су један другоме пожелели успех. Како је председник Србије оценио да ће радити први српски геј мандатар за премијера Србије Ана Брнабић, прочитајте ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако грађани Русије дочекују геј параду
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА