Најновије

КАПЕТАН ДРАГАН ПОРУЧУЈЕ ИЗ ЛЕПОГЛАВЕ: Излазим ускоро!

Драган Васиљковић, из затвора у Лепоглави поручује: Верујем да ћу ћелију напустити пре марта 2020. године. Нисам крив, сведоци нису потврдили никакав ратни злочин.

Капетан Драган (Фото: Јутјуб)

Чим изађем из затвора прво идем у Србију, а затим својима у Аустралију,поручује Драган Васиљковић познатији као Капетан Драган, из Лепоглаве, једног од најстрожих затвора у Хрватској, дуге историје, у којем су били затворени и Јосип Броз Тито и Моша Пијаде, пишу '’Новости'’.

А баш пред Нову годину за Капетана Драгана стигла је лоша вест да је Врховни суд Хрватске одбио да га пусти на условну слободу под образложењем "да није променио однос према почињеном делу, ратном злочину", због чега је осуђен прво на 15 година затвора, да би му казна била смањена на 13,5 година.

Како сада стоје ствари, Васиљковић ће у Лепоглави бити до марта 2020, али још постоје правне могућности да изађе пре на слободу. Поступак о привременом пуштању покренут је по службеној дужности, а сада му преостаје да и сам затражи да изађе на слободу.

Капетан Драган уверен је да није крив и да сведоци нису потврдили све оно што му се стављало на терет. Тврди да није починио злочине због чега је први пут ухапшен 2006. године у Аустралији, а пре три године изручен Хрватској. Ни суђење, сматра, није донело праву истину, а упркос томе што је одслужио девет десетина казне и даље, како каже, чека своју правду.

- Уверен сам да ћу ускоро на слободу - каже нам Васиљковић. - И даље упорно радим на свом предмету и указујем на многе неправилности урађене за време судског процеса.

Сада у Лепоглави има могућност и да се више посвети самоме себи и да чита неку од 12.000 књига из затворске библиотеке.

- Да нема мојих пријатеља из Србије и Аустралије тешко да бих опстао у затворским условима све ове године. У доброј сам форми - тврди Капетан Драган који је у затворима прошао све и свашта, па и здравствене проблеме са срцем. - Сада сам здрав, проблема више нема.

Капетан Драган у правном смислу јединствен је пример у свету, јер је човек који је најдуже провео у истражном затвору, готово десет и по година, чекајући да му почне суђење. Толико је чекао прво у Аустралији, а затим у Хрватској и његов правни тим се обратио Одбору за људска права Уједињених нација у Женеви да се одреде према његовом случају.

- Реч је заиста о специфичном случају у целом свету, а ми сада разматрамо све друге могућности да Васиљковић заиста пре марта 2020. године изађе на слободу - каже нам Слађана Чанковић, адвокатица из тима који заступа Васиљковића.

Капетан Драган ће и 2019. годину дочекати у затвору, с надом да ће то бити последњи пут.

Капетан Драган каже да и даље одговара своју породицу из Аустралије да га посети, због скупих трошкова пута, јер је уверен да ће брзо он њима. До сада га није посетила ни супруга, која се нада да ће брзо доћи.

Шта је узнемирило Србе у Семберији, погледајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње нвости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Капетан Драган: Нисам ни агресор, ни ратни злочинац

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА