Најновије

СРПСКИ ТОК: "Пре рока" или је све ипак на дугом штапу?

Рок за завршетак такозваног "Српског тока" је 2021. година, а најава да ће гасовод бити спреман, како је премијерка рекла, пре рока, долази у јеку гасне кризе у Европи, односно најаве Русије да ће до 2019. стопирати испоруку гаса на једином гасоводу који овај енергент допрема у Србију.

Гасовод (Фото: Ria)

Пре пет година свечано заварене, две цеви некадашњег "Јужног тока" једино су што је остало од дуго најављиваног гасовода. Њега су замениле нове најаве, овог пута "Српског тока", односно гасне повезнице са Бугарском и једине алтернативе за Србију уколико Русија заврне славине на гасоводу кроз Украјину. Та одлука очекује се наредне године, а председница српске владе је, иако у трци с временом, уверена да проблема неће бити.

"Са додатним повећањем складишта, са могућим изнајмљивањем и складишта у Мађарској ако буде било потребно, до тренутка када имамо гасну интерконекцију, и са одличном комуникацијом коју имамо са Гаспромом, све је под контролом", каже премијерка Ана Брнабић.

Да све ипак није под контролом, прибојава се струка. Професор Душан Узелац каже - превише је непознаница, а премало времена.

"То је нажалост на поприлично дугачком штапу. Због тога што технички детаљи нису договорени. Све је то још у сфери политике, која, нажалост, може сутра да се промени и због тога ће то да траје прилично дуго", каже професор Факултета техничких наука у Новом Саду.

Другим речима, подвлачи Узелац, интерес Европске уније је да гас купи по што нижој цени, а Америке да опструише утицај руских гасних пројеката у Европи. У тој игри, Србија би могла поново да остане последња рупа на свирали, што је чињеница које је свесна и сама премијерка.

"Не знам да ли може да настане нека врста политичког проблема, то је стварно између Европске уније и играча који су много више од нас", каже Ана Брнабић.

Једини правац којим Србија тренутно допрема гас је преко Мађарске, што је, истичу стручњаци, недовољно и непоуздано. Бугарска најављује изградњу гасовода испод Црног мора, што би по премијеркиним речима донело додатну сигурност, међутим, изградња таквог гасовода потрајала би годинама.

Прочитајте ОВДЕ који је то кинески гигант одабрао Србију за улагање?

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Око економије: Ток, овог пута Српски.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА