Најновије

ДАЧИЋ О САМИТУ: Да ЕУ покаже да је ...

Суштина предстојећег Самита о западном Балкану, који се одржава у Лондону јесте да се, осим договора о конкретним пројектима о развоју економских и политичких односа у региону, покаже да је тема проширења ЕУ још увек активна и да је на њеној агенди, сматра министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић, ЕУ, САД (фото: Синхуа/Правда)

Дачић је рекао да ће сутра, заједно са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем, одржати састанке са министрима унутрашњих и спољних послова, а да ће након тога уследити и централни самит премијера са шефовима држава и влада неких земаља ЕУ. 

"Централна ствар самита је да је што је питање покренуто и што се уопште неко сетио да покаже да је проширење ЕУ на западни Балкан и даље присутно на агенди ЕУ", рекао је министар.

Захвалност на иницијативи, истиче, дугујемо немачкој канцеларки Ангели Меркел.

Српски министар спољних послова поручио је уочи самита и да постоје различити ставови и да се износе идеље да треба зауставити даљи пријем нових чланица у ЕУ.

"Тако да је, у овом случају конкретно за Србију и Црну Гору од великог значаја била идеја да се 2025. година дефинише као неки оквирни термин за могуце приступање", поручује Дачић.

Он је рекао и да се Велика Британија труди да се овогодишњи самит не односи само на економију или повезивање, већ и да се покрену неке политичке теме, као што је помирење у региону, нестала лица...

Дачић је подсетио да је најављено да ће следећи самит бити у Пољској и да ће се Берлински процес наставити.

Након министарског састанка у понедељак, у уторак ће се одржати састанак премијера свих балканских држава.

На Самиту ће, поред министара спољних послова Западног Балкана, учествовати и државе цланице ЕУ које учествују у активностима у оквиру Берлинског процеса (Немачка, Аустрија, Француска, Италија, Пољска, Словенија и Хрватска).

ОВДЕ погледајте може ли Вучић да политички преживи референдум о Косову и Метохији.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић: Приштина мора да схвати да ће им бити само теже

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА