Најновије

ВУЧИЋ ЗА АЛБАНСКУ ТЕЛЕВИЗИЈУ: Или компромис или ћемо уништавати и себе и једни друге!

Све је на нама Србима и Албанцима, и наши односи и наша будућност - избор да ли ћемо да прихватимо компромисно решење или ћемо да уништавамо и себе и једни друге, поручио је председник Србије Александар Вучић, у интервјуу за албанску ТВ Клан.

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

"Што се Србије тиче, ми смо за компромисно решење спремни, а Албанци на Косову нека размисле о томе рекао је Вучић и додао "то да једна страна прихвати све што друга жели - то се никада неће десити".

Упитан како може међународна заједница да помогне у овом случају, Вучић каже да ће сви морати," вољно или невољно", да помогну ако се Срби и Албанци договоре.

Све је на нама, наши односи и наша будућност је на нама.

"Ако Срби и Албанци уреде своје односе једном заувек, као два највећа народа на Западном Балкану, неће у наредних 150 година имати било каквих проблема и могу економски највише да напредују", каже Вучић и упозорава да ако то не урадимо, свима би могле да остану празне територије.

"То што је нас данас нешто више него вас - не значи ништа, сви ће ваши да оду у Швајцарску и Њујорк, сви ће наши да оду у Аустрију и Немачку, неки нови људи ће да се насељавају на нашим територијама у будућности", објашњава Вучић.

На питање да прокоментарише то што је било разних идеја, укључујући Тачијеву идеју о припајању тзв. Прешевске долине, што је имало пуно противника на Косову, укључујући и и Аљбина Куртија који је сада победио на изборима, Вучић је констатовао да он (Вучић) никада није говорио о Прешеву, Бујановцу, а још мање о Медвеђи, питајући - откуд Медвеђа, те да се трудио да не прича ствари којима би "некоме могао да отежа посао".

"Територија која је у спору је Косово и желео бих да људи разумеју да више од пола земаља света није признало његову независност", поручио је Вучић и поновио да док Србија тражи компримисно решење, Албанци стоје на позицији ''Ми смо независна држава и ви морате да је признате'' .

Поводом опаске да постоје мишљења да ће Србији после победе Аљбина Куртија на изборима бити теже да дође до таквог решења, председник Вучић каже да је њему "ионако било веома тешко".

"Да будем искрен за мене је тешко то што немамо компромисно решење", рекао је, уз констатацију да он увек говори о озбиљним стварима, и да никада неће говорити о томе да је Курти вређао његову малолетну ћерку и увлачио је у политичке ствари, а да то, како каже,"часни људи не раде"

А што се тиче односа Београда и Приштине, председник Србије поручује: "ако нећете компромис - нема проблема, само нас обавестите. Кажите нам то и ми ћемо рећи - у реду, живећемо овако - ми мало боље него ви и са мало већим ауторитетом у међународној заједници него ви, што ми је жао, али то је ваш избор."

Упитан шта тачно подразумева компромисно решење, уз опаску да је и у Србији био критикован да није био довољно јасан око тога , Вучић одговара отворено да "бити јасни не даје никакву шансу да се изгура било шта".

"С каквим год предлогом решења да изађете, каквим год, бићете растурени и уништени у свакој, српској и албанској, јавности, било где, истог секунда", сматра он.

На питање да ли би преговарао о признавању Косова, Вучић цитира Кенедија који је рекао - како да преговарате са оним ко каже - шта је моје моје је, али ајде о ономе што је твоје о томе можемо да преговарамо, ту преговора нема.

"Јел ви стварно мислите да је то реално? Што лажете свој народ? Што не кажете истину свом народу, ја свој народ не лажем. Нећете о томе да преговарате са Србијом, јер за преговоре су потребне две стране и простор о којем можете да преговарате. А то - ми не дамо оно што мислимо да је моје, а ономе што ми мислимо да је туђе о томе ћемо да преговарамо, то тако не иде", поручио је Вучић.

Коментаришући Куртијеву изјаву да неће Српску листу у својој влади, Вучић каже да то показује одсуство Куртијеве одговорности

"Не поштујете неког које добио 95 одсто у оквиру свог народа, него ћете да радите са неким које ваш приватно Србин или вам се допада - ја не мислим да је то довољно одговорно, озбиљно. Ако не желите да радите са Српском листом онда то значи да ни са Србијом не желите да тражите компромисно решење. Не мислим да је то најбоља могућа порука, али немам ништа против, то је ваш избор", каже он.

А на питање шта мисли о Куртију и да ли очекује да Тачи остане део преговора Вучић каже да се не бави тиме.

"Зрели и озбиљни људи никад не вређају малолетне девојчице, то се не ради у пристојном свету. За то је морао да каже извините - није рекао. То се не ради, то једноставно морате да научите. Све друго ценићу по потезима. Ја знам да он мисли да што више будем оштар према Србима добићу више гласова, за шта људи воле да кажу браво, браво. На крају ће и Албанци да питају за три године своје руководство - извините, што нисте постигли договор са Србима, као што ће и мене да питају Срби што нисам постигао договор са Албанцима иако данас изгледа да га нико не жели ни на једној страни", каже он.

Што нисте пустили фудбалере Црвене звезде?

На крају ће сви, каже он, да разумеју да је то све узрочно-последично везано за све оно што је наша будућност, од европске будућности, боље економије.

"Наша реалност без решења је ова. Да ли је она много лоша - па, није, живели смо и у лошијим временима, али да ли је та реалност довољна да нам гарантује бољу будућност за нашу децу - није. Е , зато сам ја за компромисно решење", истиче Вучић.

Поводом одлуке Приштине да фудбалери Црвене звезде не буду пуштени на Косово, он каже:

"Што их нисте пустили, шта вам је био проблем, да покажете много сте јаки? Контролишете Јариње и Брњак. Па, знамо то и без тога".

На опаску новинара да је Вучић у више наварата на конференцијама за новинаре експлицитно рекао да је реалност на Косову другачија и да тражи од Срба да то разумеју, Вучић истиче да он то и данас ради и да се не плаши чињеница, већ покварењаштва и подвала.

Како каже, он ће да се бори да истина и рационално и релано промишљање победи, уз поруку да би за то требало да проба да се бори и неко међу Албанцима, а не само да тетоши бирачко тело и да им говори оно што они желе да чују.

Подсећа од када постоји Цефта као и да Србија ни кад је Косово прогласило независност чак није предузимала мере а да нас је Приштина увођењем такси вратила у 13. век.

На опаску новинара да ће у Приштини на захтев за укидање такси рећи дали смо довољно, Вучић каже:

"Јел знате неког човека или земљу који то не мисли? Јесте све то чули било где у Србији, јесте све то чули и од СзС и од ДСС и од мојих коалиционих партнера, људи из моје партије. Свако каже ми смо дали довољно, и сувише и превише. Е док имамо такав став договора неће бити јер то је најглупљи могући став", сматра Вучић.

Очигледно да ми сви заједно нисмо довољно зрели да разумемо да договор морамо да постигнемо, додао је.

"Ако нисмо - ок, да то констатујемо и да нађемо неку форму да чувамо мир док не дођу неки паметнији људи у будућности који ће знати то да реше и који ће бити поштенији према свом народу и рећи му да је реланост мало другачија. Сад кажете да ће то да остане...нека остане, живимо и економски нам не иде баш лоше и без тога. Али то је лоше. Шта очекујете од нас сутра, о чему ви хоћете заправо да причате са Србијом, о ономе што бисте ви волели. Не, то су веома болни разговори за мене, страшно болни али и за вас морају да буду, а не да буду лаки и лепи", поричио је Вучић.

Волео бих да посетим Албанију

Говорећи о повезивању у региону, укључујући иницијативу "мали шенген", Вучић каже да он то жели као услов нашег напретка.

"Сада хоћемо да направимо неки узорак, на основу чега би сви други могли да уђу да то виде, да виде да тиме не нарушавамо ничији суверенитет. То је најлакши начин за превазилажење проблема, укључујући Србе и Албанце", каже он.

Циљ је да се за људе обезбеди бржи проток, да роба иде брже, да трошкови буду мањи.

"А онда ће нам једног дана пасти на памет да све границе пролазимо без пасоша него са личном картом, а онда ћемо да укинемо те границе, не политичке, већ економске баријере", каже Вучић и додаје да Еди Рама то одлично разуме, да је то у апсолутном интересу и албанског и српског народа.

На питање да ли планира посету Косову, каже: "Шта ја да планирам, кад ови не могу да се лоптају".

"Знате да ја могу да уђем, и онда да правимо проблеме, али то ми не пада на памет. Ако једном будемо водили неке разговоре онда ћу да дођем да се обратим свом народу, надам се да ће понекад неко од Албанаца желети да чује нешто", каже он.

Волео би да посети Албанију, Скадар, Валону:

"Када сам био у Тирани сасвим сам се нормално осећао, најављивали су неке протесте против мене, и сад неки вичу овде, сваки дан је то код мене, навикао сам на то, ништа ново".

Професор Милош Ковић подигао Србију на ноге! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА