Најновије

УДАР НА ЏЕП: Како поскупљење струје и претплате за РТС подиже и остале цене!

Струја ће од децембра поскупети за 3,9 одсто, док ће цена ТВ претплате за РТС и РТВ такође скочити са досадашњих 220 на 255 динара. Какве би проблеме поскупљење могло да изазове код грађана?

Министар рударства и енергетике Александар Антић (Фото: јутјуб)

Цена електричне енергије у Србији од 1. децембра поскупеће 3,9 одсто. Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је да је у питању минимално повећање, пошто се цена није мењана последње две године, а није било корекција чак ни за висину инфлације.

- То је далеко испод захтева и оправданих трошкова енергетских компанија - истакао је Антић.

Међутим, грађани који су до сада рачун за струју, рецимо, плаћали 5.000, сада ће преко тога износа морати да додају још 195 динара.

Грађане забрињава мисао да би због поскупљења струје могле да скоче цене осталих производа, а саговорник портала Директно.рс, економиста и професор Љубомир Маџар истиче да је тако нешто неминовно.

- Поскупљење струје тренутно није велико и у овом моменту не треба очекивати ништа драматично, али врло је вероватно да ће до поскупљења осталих намирница доћи. Када би био огроман скок у поскупљењу електричне енергије, осетно би порасле цене и осталих производа. Сматрам да је то неминовно и да ће струја наставити да поскупљује у наредном периоду. Из ММФ-а и Светске банке инсистирали су на корекцији цена, што у овом случају подразумева поскупљење. Сиситем цена би се драстично променио приликом великог повећања цене електричне енергије - сматра Маџар.

Одлука о поскупљењу струје противзаконита, Јовановић поднео оставку

Председник Центра за заштиту потрошача "Форум" из Ниша Јован Јовановић упозорио је да је одлука о поскупљењу струје донета противзаконито јер није добијено мишљење Савета за заштиту потрошача.

Јовановић је из тог разлога поднео оставку на чланство у Савету за заштиту потрошача - крајњих купаца електричне енергије ЈП "Електропривреда Србије".

Струја ће поскупети за 7,5 одсто, а не за 3,9

Он је рекао да ће струја од 1. децембра заправо поскупети за 7,5 одсто, а не за 3,9 одсто као што је то објављено, зато што је уведена акциза и накнада за унапређење енергетске ефикасности.

Према његовим речима, ЕПС стално истиче да је цена струје у Србији најнижа у Европи, међутим, како је истакао, "неприхватљиво је упоређивање цене електричне енергије са ценама земаља Европске уније без истовременог упоређивања зарада".

Он је казао да је ЕПС завршио 2016. годину као седма најуспешнија компанија југоисточне Европе чија је добит само у првом кварталу те године износила 13,6 милијарди динара.

Предлогом измена Закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис предвиђено је поскупљење ТВ претплате са 220 на 255 динара месечно.
То указује, оценио је Јовановић, да је неодржива прича да Србија има најјефтинију електричну енергију у Европи.

Поскупљује и ТВ претплата

Осим струје поскупеће и ТВ претплата за Јавни сервис. Програм Радио телевизије Србије и Радио телевизије Војводине грађани плаћају такође преко рачуна за струју, а уместо 220 динара колико плаћају последњих годину дана (раније је цена ТВ претплате била 150 динара), од 1. јануара 2020. мораће да из својих новчаника изваде јошновца. Предлогом измена Закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис предвиђено је поскупљење ТВ претплате са 220 на 255 динара месечно. 

Кад смо већ код претплате за РТС, 23. маја 2013. године тада.први потпредседник Владе Александар Вучић, обећао је следеће грађанима:

- Телевизијска претплата, као што сам и обећао грађанима Србије, биће укинута, јер ја не припадам оном типу људи који је 12 година обмањивао грађане Србије и бавио се само маркетиншким триковима. То је наша обавеза од које нећемо одустати - написао је Вучић, садашњи председник Србије, тада на Твитеру.

Претплата не само да није укинута, већ се од његовог доласка са 150 динара попела, до, ево, 255 динара.

Књигу “Мрежни рат против Срба” можете купити у књижарама Делфи, или наручити путем интернета на линку ОВДЕ. Читаоци из иностранства књигу могу наручити у електронском формату на линку ОВДЕ.

 

Извор: direktno. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА