Najnovije

UDAR NA DŽEP: Kako poskupljenje struje i pretplate za RTS podiže i ostale cene!

Struja će od decembra poskupeti za 3,9 odsto, dok će cena TV pretplate za RTS i RTV takođe skočiti sa dosadašnjih 220 na 255 dinara. Kakve bi probleme poskupljenje moglo da izazove kod građana?

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić (Foto: jutjub)

Cena električne energije u Srbiji od 1. decembra poskupeće 3,9 odsto. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je u pitanju minimalno povećanje, pošto se cena nije menjana poslednje dve godine, a nije bilo korekcija čak ni za visinu inflacije.

- To je daleko ispod zahteva i opravdanih troškova energetskih kompanija - istakao je Antić.

Međutim, građani koji su do sada račun za struju, recimo, plaćali 5.000, sada će preko toga iznosa morati da dodaju još 195 dinara.

Građane zabrinjava misao da bi zbog poskupljenja struje mogle da skoče cene ostalih proizvoda, a sagovornik portala Direktno.rs, ekonomista i profesor LJubomir Madžar ističe da je tako nešto neminovno.

- Poskupljenje struje trenutno nije veliko i u ovom momentu ne treba očekivati ništa dramatično, ali vrlo je verovatno da će do poskupljenja ostalih namirnica doći. Kada bi bio ogroman skok u poskupljenju električne energije, osetno bi porasle cene i ostalih proizvoda. Smatram da je to neminovno i da će struja nastaviti da poskupljuje u narednom periodu. Iz MMF-a i Svetske banke insistirali su na korekciji cena, što u ovom slučaju podrazumeva poskupljenje. Sisitem cena bi se drastično promenio prilikom velikog povećanja cene električne energije - smatra Madžar.

Odluka o poskupljenju struje protivzakonita, Jovanović podneo ostavku

Predsednik Centra za zaštitu potrošača "Forum" iz Niša Jovan Jovanović upozorio je da je odluka o poskupljenju struje doneta protivzakonito jer nije dobijeno mišljenje Saveta za zaštitu potrošača.

Jovanović je iz tog razloga podneo ostavku na članstvo u Savetu za zaštitu potrošača - krajnjih kupaca električne energije JP "Elektroprivreda Srbije".

Struja će poskupeti za 7,5 odsto, a ne za 3,9

On je rekao da će struja od 1. decembra zapravo poskupeti za 7,5 odsto, a ne za 3,9 odsto kao što je to objavljeno, zato što je uvedena akciza i naknada za unapređenje energetske efikasnosti.

Prema njegovim rečima, EPS stalno ističe da je cena struje u Srbiji najniža u Evropi, međutim, kako je istakao, "neprihvatljivo je upoređivanje cene električne energije sa cenama zemalja Evropske unije bez istovremenog upoređivanja zarada".

On je kazao da je EPS završio 2016. godinu kao sedma najuspešnija kompanija jugoistočne Evrope čija je dobit samo u prvom kvartalu te godine iznosila 13,6 milijardi dinara.

Predlogom izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis predviđeno je poskupljenje TV pretplate sa 220 na 255 dinara mesečno.
To ukazuje, ocenio je Jovanović, da je neodrživa priča da Srbija ima najjeftiniju električnu energiju u Evropi.

Poskupljuje i TV pretplata

Osim struje poskupeće i TV pretplata za Javni servis. Program Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine građani plaćaju takođe preko računa za struju, a umesto 220 dinara koliko plaćaju poslednjih godinu dana (ranije je cena TV pretplate bila 150 dinara), od 1. januara 2020. moraće da iz svojih novčanika izvade jošnovca. Predlogom izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis predviđeno je poskupljenje TV pretplate sa 220 na 255 dinara mesečno. 

Kad smo već kod pretplate za RTS, 23. maja 2013. godine tada.prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, obećao je sledeće građanima:

- Televizijska pretplata, kao što sam i obećao građanima Srbije, biće ukinuta, jer ja ne pripadam onom tipu ljudi koji je 12 godina obmanjivao građane Srbije i bavio se samo marketinškim trikovima. To je naša obaveza od koje nećemo odustati - napisao je Vučić, sadašnji predsednik Srbije, tada na Tviteru.

Pretplata ne samo da nije ukinuta, već se od njegovog dolaska sa 150 dinara popela, do, evo, 255 dinara.

Knjigu “Mrežni rat protiv Srba” možete kupiti u knjižarama Delfi, ili naručiti putem interneta na linku OVDE. Čitaoci iz inostranstva knjigu mogu naručiti u elektronskom formatu na linku OVDE.

 

Izvor: direktno. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA