Најновије

ШОРМАЗ ОДЛУЧИО ДА ПРОГОВОРИ: Социјалисти су ми претили, моја породица је била узнемиравана!

Посланик СНС-а Драган Шормаз прошле недеље поручио је социјалистима да је време да почну да стичу опозиционо искуство и тако затресао политичку сцену Србије.

Драган Шормаз (Фото: Јутјуб)

Из СПС-а су и више него бурно реаговали на његове речи, а он каже да није могао да прећути да је незадовољан коалиционом сарадњом и њиховом понашањем. Наводи и да се не каје што је дирнуо у осиње гнездо, али да није очекивао да ће му због тога бити и прећено...

А што их шаљете у опозицију?

- Не шаљем их у опозицију, не одлучујем ја о томе, видећемо шта ће бити на изборима. Али СПС је једина политичка гарнитура у Србији која кроз различита агрегатна стања влада Србијом од 1945. године, али буквално. Једино су опозиција били оне две године за време власти ДОС-а. Само сам рекао своје мишљење у једној јединој реченици да је време да се опробају као опозиција, а одмах је кренула хајка њихових функционера на мене...

Допунили сте ви ту једну реченицу сутрадан, рекли сте и да Дачић само држи микрофон...

- То је било када је већ кренуо озбиљан напад. Због тог интервјуа од 1.500 речи, у ком се 80 одсто говорило о СЗС-у, а само мало о коалиционим партнерима, моја породица је била узнемиравана, стизали су нам позиви... Мени је по самом изласку тог текста било чак и прећено, то су биле претње на егзистенцијалном нивоу. Први пут то вама кажем, али то ме није зауставило, нисам ћутао ни Милошевићу. Они су тим понашањем и деловањем само потврдили све оно што сам о њима рекао. Њихова реакција је показала да иако су у Влади, чији је стратешки циљ чланство у ЕУ, не знају или не желе да знају или их не интересују европске вредности. Изнео сам мишљење, да би на мене кренула салва увреда, личних дисквалификација, претњи, лажи... Ако сам ја стари шпорет, као што је Палма рекао када ме је напао, ако сам небитан без обзира на то што сам у континуитету народни посланик од 2000, зашто их моје речи толико узбуђују? Палма каже да ме је звао у своју странку зато сто му је било жао и хтео је да ми да неку цркавицу. Ја сам се определио за опозициони СНС, а не за његову цркавицу јер и не знам колика је то цркавица када нудите посланику да подржи владу демократске странке.

Да ли сте добили подршку од колега из својих редова док је трајала драма са социјалистима?

- Јавну подршку нисам тражио, али нисам добио ни реч критике. Добио сам похвале и лично, и путем позива и порука... Занимљиво је да је сам председник Вучић на Главном одбору рекао да се, када га нападну, микроскопом могу тражити коалициони партнери који стају у његову одбрану. На његову изјаву нису реаговали, зашто? Не смеју, плаше се да га не узнемире. Кажу о да свему одлучују Вучић и Дачић, а не неки Шормаз, тиме наглашавају да сам ја небитан, а признају и да не одлучују ни они. Па што су они битнији од мене? Причају већ о следећем председнику Владе, надају се слабијем резултату СНС-а, клацкалици, па да гледају на коју ће страну? Уместо да буду задовољни, пошто су од нас добили више него што су заслужили и што трпимо све и свашта од њих...

Дачић је поручио да ће с Вучићем причати о целој ситуацији... Шта мислите да ли ће вас страначки шеф можда искритиковати када се видите?

- А мислите да досад не би већ звао? Томе се социјалисти и Дачић надају, али то се неће догодити, у то сам убеђен. Али, и то је још једна њихова погрешна слика. СНС је демократска странка у којој постоје различитости и где свако има право на своје мишљење које се уважава.

Главни одбор СПС-а
Главни одбор СПС-а, Фото: Ало / Марко Метлаш
 Баш су вас изнервирали?

- Па данас је колега Неђа Јовановић рекао и да без њих ми не можемо да донесемо ниједан закон, а ми без њих можемо да донесемо сваку одлуку у Скупштини, само треба да нас обавесте да не долазе. Нама не треба ниједан њихов посланик да бисмо донели било који закон. Да ли они имају толики страх да буду опозиција? Ја сам дуже био у опозицији током своје каријере него на власти.


 Кад смо већ код опозиције, део окупљен око СЗС-а најавио је да ће бојкотовати предстојеће изборе, а траже и њихово одлагање...

- Избори се не могу одложити, они су редовни. СЗС је веома штеточинска организација и за нацију и за државу. Они који се наводно залажу за дијалог и траже га, од првог дана почели су да излазе са захтевима, а не као што би требало - са предлозима решења или бар оквирима предлога. А притом и не постоје у бирачком телу. Њихови захтеви су прво били смена Маје Гојковић, па онда смена Вучића и Ане Брнабић, па ванредни избори. Рекли су пашће власт до Божића, па су рекли пашће власт до Ускрса, па се ништа од тога није десило. Где је ту њихов кредибилитет? На ФПН су дошли само да се сликају, одбили су и разговоре с Мекалистером, сад имају идеју да одложе изборе. А зашто? Је ли рат? Је ли ванредно стање? Је ли нас ударио земљотрес? Не постоји разлог! Они желе бојкот само из једног јединог разлога и шта год урадимо, шта год да променимо, они ће хтети бојкот.

Драган Шормаз 
Драган Шормаз , Фото: Ало! М.Јосида
 А који је то разлог?

- Ђиласа не занима институционални рад, само га занимају привилегије. Њега баш брига и за парламент и посланике, зато их је натерао на бојкот. Они су уцењени, јадни, и он на тај начин део опозиције који у случају бојкота и остаје ван парламента и самим тим без легалног, законитог финансирања, па постаје зависан од њега и његовог новца, граби за себе. Он жели њих да стави под своју шапу, а онда да искористи ово што ми покушавамо као држава да решимо у односима Београда и Приштине. Ђилас и СЗС желе да без обзира на то какав се споразум направио буду ван институција да не би учествовали у одлучивању и делили одговорност. Пошто онда могу да нападну Вучића и Владу за издају, да изазову незадовољство код народа и да немирима, тестерама, упадима у институције и насиљем дођу до власти. То је њима циљ и на изборе неће изаћи зато. То је и неодговорно, и безобразно, и опасно.

 Сергеј Трифуновић, по свему судећи, није за бојкот...

- Он жели да уђе у парламент и то је очито. Жели институционо деловање и невероватно је да један глумац више политички промишља и политички је писменији него ови у СЗС-у, који себе сматрају највећим политичарима попут Ђиласа, Јеремића, Тадића...

Ректорка ме је разочарала 

 Како сте ви схватили блокаду и деблокаду Ректората?

- Мене је ректорка разочарала. Али сада ме апсолутно не чуди пад Београдског универзитета на Шангајској листи. Она је дозволила да јој 15 студената, од којих један има 31 годину, блокира рад ректората, са искључиво политичким захтевима и паролама „1 од 5 милиона“. Имам питање за њу: Шта ако сутра уђе у ректорат 150 студената који су чланови СНС-а или који подржавају СНС, блокирају рат ректората и кажу да нема рада док се не поништи све оно што су се ови договорили с оних 15 студената. Шта би рекла ректорка? Морала би да поднесе оставку.

Пуцао сам на НАТО 

Нападају вас често да сте лобиста НАТО, а радикали кажу да сте конкуренција Јелени Милић...

- Ја сам на челу сталне делегације за сарадњу са НАТО, али нећете пронаћи ниједну моју изјаву да Србија треба да уђе у НАТО. Залажем се за сарадњу! Ми смо окружени државама које су чланице НАТО. Ја сам учесник рата, пуцао сам на НАТО, они из НАТО то и знају. А Јелена Милић је жена која добро ради свој посао у цивилним сектору.

Дачић открио следећи дипломатски тријумф. Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА