Најновије

СТАЊЕ ЈЕ АЛАРМАНТНО! Србија је јуче ушла у црвену зону, раст броја оболелих ће се наставити (ВИДЕО)

Свакога дана радим и пратим прогнозе, али ову експлозију у Европи нисам могао да предвидим, каже за Пинк проф. др Петар Кочовић, експерт у области информационих технологија, говорећи о порасту броја оболелих од коронавируса.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Он је појаснио да Европски центар за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ) земље дели по зонама које су означене бојама: зелена зона (од 0 до 15 заражених на 100.000), жута зона (15-30 заражених на 100.000), црвена зона (30-50 заражених на 100.000), као и љубичаста зона (50+ заражених на 100.000 становника).

- Немци су увели љубичасту зону, а ако гледамо број заражених у неким земљама, могли бисмо увести и, рецимо, тамнољубичасту зону. Израел је, на пример, имао преко 1.100 оболелих на 100.000 људи, а Србија је тада имала 20. Црна Гора је имала у једном тренутку 620 оболелих, сад су на 550 – каже Кочовић за Пинк.

Србија се каже, држи фантастично, мада није више најбоља у Европи. Наша земља од јуче, како каже, има 32 оболелих на 100.000 становника.

Додаје да ће трећи талас у Србији бити готов око Нове године, мада је реч о дугорочној прогнози која је сама по себи и непрецизна. 

- Ушли смо у црвену зону и тренд раста ће се наставити наредних шест дана – каже Кочовић.

- Ако будемо успели да избегнемо оно што се дешава у Чешкој, Словачкој, Хрватској, Црној Гори, онда можемо да очекујемо да све буде како треба – каже Кочовић за „Ново јутро“. 

Шта коронавирус чини плућима?

Интерниста пулмолог прим. др сци. мед. Бранислав Гвозденовић објашњава да 10-15 одсто тежих болесника који захтевају хоспитализацију, врло брзо неретко развију и запаљење плућа које је врло интензивно.

- Запаљење плућа може да се развије за само два-три дана и може довести до веома тешког стања пацијента, до недостатка ваздуха, пада кисеоника у крви и врло често морамо да обезбедимо подршку дисању – каже др Гвозденовић за Пинк.

У оваквим случајевима се, како каже, примењују се све мере и лекови попут ремдесивира.

- Претходно је то био хидрохлорокин с којим нисмо баш добро прошли, затим најновији лекови попут дексаметазона... То су лекови који се примењују код најтежих случајева, има их у Србији и преписују се према лекарској процени – каже др Гвозденовић.

Вучић би да поништи бојкот, Влада ће трајати рекордно кратко. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Пинк

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА