Најновије

ДФ ПРИХВАТИО КРИВОКАПИЋЕВУ ПОНУДУ: Ево које ресоре траже

Лидери Демократског фронта и СНП-а, Андрија Мандић, Милан Кнежевић, Небојша Медојевић и Владимир Јоковић начелно су прихватили понуду мандатара Здравка Кривокапића, о пођели ресора, сазнаје Борба.

Мандић и Кнежевић (Фото: Јутјуб)

Они су вечерас писмено обавестили мандатара да су спремни да се одрекну министарства науке, иако им је и то понуђено, као знак добре воље да се Влада што пре формира и да то министарство припадне нестраначкој личности.

- Руковођени интересима грађана који су гласали за наше странке и процењујући актуелни политички тренутак као веома важан за састављање нове Владе Црне Горе, у данашњим разговорима које смо водили закључили смо следеће:

- И поред тога што је ваша понуда нашим странкама за учешће у Влади умањена за једног члана, у односу на понуду коју сте нам дали 21. октобра, ми смо одлучили да је начелно прихватимо и да кренемо у предвиђену унутарстраначку процедуру провере такве наше одлуке и евентуалног избора наших кадрова на те функције.

Наш начелни договор подразумева да ће Нова српска демократија именовати представнике за  следеће ресоре: Министарство унутрашњих послова, Министарство економије и Министарство за планирање простора и грађевинарство (настало пођелом МОРТ-а).

- Покрет за промене именоваће представнике за следеће ресоре: потпредседник за демократску транзицију и реформе и Министарство просвете.

- Демократска народна партија именоваће представнике за следеће ресоре: Министарство саобраћаја и Министарство јавне управе.

- Социјалистичка народна партија ће именовати своје представнике за следеће ресоре: Министарство здравства и Министарство спорта и младих.

Заједнички смо одлучили да Вам вратимо понуђено Министарство науке, да слободно располажете са њим, онако како смо вам препустили и друге две најважније функције у Влади, Министарство финансија и Генералног секретара Владе.

Што се тиче нас, то министарство можете слободно да уступите некој другој странци која није добила своје место у Влади или да га дате некоме од нестраначких личности за кога сматрате да је адекватно решење за тај ресор.

И овим чином враћања министарства које нам је понуђено, што је, признаћете, реткост у политичкој пракси, желимо да поручимо укупној јавности да нама нису важне фотеље већ принципи и јасно дистанцирање у односу на досадашњу јагму и грабеж за сваку функцију, што је била главна карактеристика палог аутократског режима, саопштили су лидери ДФ-а и СНП-а.

Навели су да не сумњају да - ћете приликом избора за ове функције које смо вам препустили изабрати погодне кандидате, водећи рачуна о високој стручности, родној равноправности, као и регионалној заступљености, али нама је најважније да поведете рачуна о историјату тих особа.

-Не би желели да овим важним функцијама буду награђени они који су били раније увезани и спрегнути са бившим режимом.

О коначности ове одлуке, као и именима кандидата, изјаснићемо се накнадно, након спроведених, обавезних страначких процедура. Као што вам је познато, демократија не познаје правила избора министара по формули „ко прође на писменом биће позван на усмени“, али  је зато немогуће заобићи основни демократски механизам изјашњавања органа странака које чине парламентарну већину по овако важном питању избора нове Владе.

Председник СНП-а, Владимир Јоковић посебно наглашава да је за њега, у крајњем, једино важна одлука ГО СНП-а, стоји у писму четворице лидера, преноси Борба.

Више о Кривокапићевој понуди прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости/Борба

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА