Најновије

ОВО НЕЋЕ ПРОЋИ БЕЗ СВЕТСКОГ РАТА: Пентагон се спрема да користи мини-нуклеарне бомбе против Ирана и Северне Кореје

Крајем прошлог месеца, Федерација америчких научника саопштила је да је нова врста нуклеарне бојеве главе, са набојем око трећине нуклеарне бомбе која је бачена на Хирошиму 1945. године, постављена на најмање једну балистичку ракету на подморници класе Охио.

Илустрација (Фото: flickr/ pixabay)

Постављање нове нуклеарне бојеве главе В76-2 на триденталне балистичке ракете на стратешким ракетним подморницама Ратне морнарице има за циљ пружање “могућности” председнику у војном планирању, изјавио је министар одбране Марк Еспер.

„Нуклеарно оружје ниског набоја даје председнику могућност. Увек желимо да пружимо опције. Опције нам омогућавају да спречимо сукоб, на крају дана ми желимо да спречимо сукоб. Али, ако буде неопходно, желимо да будемо у могућности да се боримо и победимо “, рекао је Еспер, говорећи заједно са колумбијским шефом диплотамије Карлос Холмесом, у петак у Вашингтону.

Крајем прошлог месеца, Федерација америчких научника је саопштила да је В76-2 нуклеарна бојева глава, чији је набој до пет килотона, постављена на броду USS Tennessee, који је почео са патролама Атлантиком почетком ове године. Друга подморница наоружана В72-2 можда патролира Пацификом.

Коментаришући размештање, ФАС је упозорио да, иако је нуклеарно оружје намењено супротстављању руском нуклеарном оружју, заправо је “много вероватније да је ново оружје ниског набоја намењено олакшању прве употребе нуклеарног оружја против Северне Кореје или Ирана” усред све упорнијег нуклеарног става САД.

У прегледу нуклеарног става за 2018. годину, Пентагон је споменуо могћност употребе нуклеарног оружја у случају „велике конвенционалне агресије“ на САД или њене интересе.

Трампова администрација недавно је предузела бројне кораке у промени америчке нуклеарне политике, укинувши Уговор о нуклеарном оружју средњег домета, значајан документ из 1987. усмерен првенствено на смањење ризика од нуклеарног рата у Европи, 2019. године, и показавши невољност за расправу о обнављању Новог стратешког уговора о ограничењу оружја (Нови СТАРТ) са Русијом, који треба да истекне почетком 2021. године.

Вашингтон је такође наставио са размештањем компоненти ракетног штита у Пољској и Румунији. Москва је забринута да би ракетни бацачи на тим локацијама лако могли да буду претворени у распоређене офанзивне нуклеарне крстареће ракете. Ова изјава јасно потврђује сумње Москве.

Сиријска војска потпуно деблокирала аутопут М5 Дамаск-Алепо – турско посматрачко место у окружењу! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА