Најновије

ДУГИН: И Русија се, кад се постави питање истине, пречесто обраћа глобалистима и либералима

Држава се понаша као да има монопол над истином. И то чини свака држава, чак и ако то сама на све могуће начине негира (у том случају, монопол је пренет на неку наднационалну структуру).

Дугин (Фото: Јутјуб)

Пише: Александар Дугин

У средњем веку се то отворено признавало и означавало посебним термином – auctoritas, што је истовремено подразумевало и непорециви ауторитет у области знања и постојање државне моћи довољно јаке да поткрепи тај ауторитет.

Применимо сада тај принцип, који је апсолутно тачан, без обзира да ли се прокламује или скрива, на нашу државу. И ту нам већ постаје непријатно.

Ако руска владајућа класа има монопол над истином, а она се понаша као да га има, онда би то требало да се бар у нечему манифестује. То јест, владајућој елити је сасвим могуће, и више од тога, неопходно – упорно постављати питање: шта је (по вама) истина?

И да видите само шта ће онда бити...

Одмах ће постати очигледно да власти нешто крију.

И следећи корак: постаће јасно да оне о томе уопште никада нису размишљале и да се нису ни најмање потрудиле да трагају за истином (на коју имају безусловни монопол који произлази из саме природе власти).

И ту долазимо до објашњења читавог низа тешких тренутака савремене Русије.

Русија заиста има одређену количину суверенитета коју је Путин борбом повратио после 90-их или је изнова створио. Али, тај суверенитет има технички, ресурсни и материјални карактер.

На нивоу истине – епистемологије, идеја, нормативних структура мишљења – постоји огромна празнина. Сасвим је очигледно да савремена Русија нема интелектуални суверенитет, нити разумљив суверени Логос.

И пошто је то тако, кад год је потребно донети фундаменталну (а не практичну или техничку) одлуку, темељи се траже у нечему спољашњем – оној инстанци која претендује да поседује истину на глобалном нивоу. И зато често имамо осећај да су у Русији од 90-их институције спољне управе остале нетакнуте и да земљом још увек управљају неке друге инстанце, а не постојеће структуре власти.

Наша власт има монопол над оним што ни сама не зна. А када се отвара питање истине, она се по том питању обраћа онима који инсистирају да је знају - либералима и глобалистима.

И мада се то не догађа сувише често (због тога што се за истину код нас нико особито не интересује), у одређеним - критичним ситуацијама – управо то се дешава.

Вучић изабрао Америку, а не Русију! Путин отказао долазак у Србију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: fakti.org / geopolitica.ru

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА