Najnovije

DUGIN: I Rusija se, kad se postavi pitanje istine, prečesto obraća globalistima i liberalima

Država se ponaša kao da ima monopol nad istinom. I to čini svaka država, čak i ako to sama na sve moguće načine negira (u tom slučaju, monopol je prenet na neku nadnacionalnu strukturu).

Dugin (Foto: Jutjub)

Piše: Aleksandar Dugin

U srednjem veku se to otvoreno priznavalo i označavalo posebnim terminom – auctoritas, što je istovremeno podrazumevalo i neporecivi autoritet u oblasti znanja i postojanje državne moći dovoljno jake da potkrepi taj autoritet.

Primenimo sada taj princip, koji je apsolutno tačan, bez obzira da li se proklamuje ili skriva, na našu državu. I tu nam već postaje neprijatno.

Ako ruska vladajuća klasa ima monopol nad istinom, a ona se ponaša kao da ga ima, onda bi to trebalo da se bar u nečemu manifestuje. To jest, vladajućoj eliti je sasvim moguće, i više od toga, neophodno – uporno postavljati pitanje: šta je (po vama) istina?

I da vidite samo šta će onda biti...

Odmah će postati očigledno da vlasti nešto kriju.

I sledeći korak: postaće jasno da one o tome uopšte nikada nisu razmišljale i da se nisu ni najmanje potrudile da tragaju za istinom (na koju imaju bezuslovni monopol koji proizlazi iz same prirode vlasti).

I tu dolazimo do objašnjenja čitavog niza teških trenutaka savremene Rusije.

Rusija zaista ima određenu količinu suvereniteta koju je Putin borbom povratio posle 90-ih ili je iznova stvorio. Ali, taj suverenitet ima tehnički, resursni i materijalni karakter.

Na nivou istine – epistemologije, ideja, normativnih struktura mišljenja – postoji ogromna praznina. Sasvim je očigledno da savremena Rusija nema intelektualni suverenitet, niti razumljiv suvereni Logos.

I pošto je to tako, kad god je potrebno doneti fundamentalnu (a ne praktičnu ili tehničku) odluku, temelji se traže u nečemu spoljašnjem – onoj instanci koja pretenduje da poseduje istinu na globalnom nivou. I zato često imamo osećaj da su u Rusiji od 90-ih institucije spoljne uprave ostale netaknute i da zemljom još uvek upravljaju neke druge instance, a ne postojeće strukture vlasti.

Naša vlast ima monopol nad onim što ni sama ne zna. A kada se otvara pitanje istine, ona se po tom pitanju obraća onima koji insistiraju da je znaju - liberalima i globalistima.

I mada se to ne događa suviše često (zbog toga što se za istinu kod nas niko osobito ne interesuje), u određenim - kritičnim situacijama – upravo to se dešava.

Vučić izabrao Ameriku, a ne Rusiju! Putin otkazao dolazak u Srbiju. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org / geopolitica.ru

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA