Најновије

ЕМИЛ ВЛАЈКИ: Вучић је велики државник

Пише: Емил Влајки

Моја колумна, Вучић ради у интересу Србије, изазвала је бурне реакције читалаца. Изњедрена су, кроз њихове дискусије,  два „негативца“:

1. Влајки: Продао се Вучићу, убачени хрватски шпијун, манипулатор;
2. Вучић: Хрватски човјек, плаћеник Запада, манипулатор, продао Косово, води државу у пропаст, политички и економски.

Највећи дио коментара је биједни покушаји кафанских политичара, заклетих непријатеља било које власти, да нешто кажу, а и Србија је испала из даљњег такмичења Мундијала. Па како да човјек не буде фрустриран и киван на све и свакога. Ипак, све је то чудно, јер ако гледамо период од посљедњих тридесет и пет година, откако је Вучић дошао на власт (посљедњих 12 година), Србија никада није боље стајала, и то са добром перспективом, а у врло тешким међународним околностима. Сви макроекономски показатељи то потврђују.

Занимљиви су тактички потези Вучића да побољша економску ситуацију земље и ојача своју политичку моћ. Тако је некидан у љутњи рекао да неће доћи на самит, Отворени Балкан у Тирани, шестог децембра (сутра), и одмах је ЕУ дала огромне паре Србији да Вучић промијени мишљење!

Наравно, ја сам у овој причи небитан, и напади на мене ништа не значе пошто нисам политичар. Ипак, имам неки углед у свијету и као професор, и својим дјелима из политичке филозофије објављених код нас и на Западу што чини од мене мету напада националиста и идеолога свих боја. Али напади на Вучића нису нимало наивни.

И немојте мислити да сам слијеп код очију. Вучић има својих мана. Ташт је, воли се, правити важан, театралан је, и своју немоћ у рјешавању одређених проблема зна прикривати тајанственошћу. Али, то су карактерне особине (већине нас) и суштински не шкоде ни Србији, ни српском народу. А народ се не може преварити. Он у Вучићу препознаје једину особу која је у овим изузетно тешким моментима способна водити земљу и очувати њену самосталност.

Оно што је забрињавајуће, то су све чешћи неприкривени напади на Вучића који долазе од стране интелектуалних и политичких елита Србије са циљем његове дискредитације и елиминације са политичке сцене. Ти напади постају малтене хистерични као и актуална антируска кампања, и у функцији су украјинског рата; довољно је само један дан погледати пар ТВ канала и прочитати пар дневних новина.

Ствар је у томе што Запад у Украјини губи рат против Русије. И како моћ Русије расте, тиме и отпор Србије да не уведе санкције Руској федерацији добива на угледу и значају, а истовремено јача и важност БРИКС-а као протутеже западном империјализму. Да подсјетим,  БРИЦС је енглеска скраћеница и првенствено економски појам који се односи на растући развој економског потенцијала Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужноафричке Републике (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужноафричка Република).

Због тога, као бијесне осе пуне отрова, бројни новинари, аналитичари, политичари и бивше дипломате, питају се пред камерама и на ударним новинским страницама, ради чега Србија још увијек није у НАТО савезу пошто је то, наводно, једини прави српски интерес.

Како би били увјерљивији народу кажу како Запад непрекидно новчано помаже Србију, па наводе конкретне цифре. То је толико цинично, да човјек остаје без ријечи. НАТО је 1999. године, поред неколико хиљада цивилних жртава, нанио својим бомбардирањем Србије, неколико стотина милијарди долара штете. Затим, након те агресије, приватне западне компаније на окупираном Космету, извлаче годишње десетине милијарди долара експлоатирајући сировинско благо Србије. Точно, Србије, јер Космет је Србија. А ови плаћеници говоре о наводној помоћи Запада Србији. Срамота!

Србија има вјековну свијетлу традицију борбе против зла, против Турака, А-У монархије, против нацизма и НАТО агресија. Вучић се, својом државничком политиком „сједењем на више столица“, уствари изузетном дипломатском тактиком, уклапа у ту традицију (не НАТО, не санкције Русији). Ескивира зло колико може. Нема особе у Србији која би то могла боље радити.
Баланс снага у свијету између Запада и Истока  се уравнотежава. Западна Европа је у колапсу коју уништавају Англосаксонци. Монетарни свјетски систем доминиран доларом пропада. Моћ БРИКС-а, двије трећине свијета расте. Вањска политика Србије се уклапа у хуманистички тренд будуће хисторије која се појављује на свјетском обзорју. Треба издржати још мало. Напријед Вучићу!

Остале текстове Емила Влајкија можете видети ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА