Najnovije

EMIL VLAJKI: Vučić je veliki državnik

Piše: Emil Vlajki

Moja kolumna, Vučić radi u interesu Srbije, izazvala je burne reakcije čitalaca. Iznjedrena su, kroz njihove diskusije,  dva „negativca“:

1. Vlajki: Prodao se Vučiću, ubačeni hrvatski špijun, manipulator;
2. Vučić: Hrvatski čovjek, plaćenik Zapada, manipulator, prodao Kosovo, vodi državu u propast, politički i ekonomski.

Najveći dio komentara je bijedni pokušaji kafanskih političara, zakletih neprijatelja bilo koje vlasti, da nešto kažu, a i Srbija je ispala iz daljnjeg takmičenja Mundijala. Pa kako da čovjek ne bude frustriran i kivan na sve i svakoga. Ipak, sve je to čudno, jer ako gledamo period od posljednjih trideset i pet godina, otkako je Vučić došao na vlast (posljednjih 12 godina), Srbija nikada nije bolje stajala, i to sa dobrom perspektivom, a u vrlo teškim međunarodnim okolnostima. Svi makroekonomski pokazatelji to potvrđuju.

Zanimljivi su taktički potezi Vučića da poboljša ekonomsku situaciju zemlje i ojača svoju političku moć. Tako je nekidan u ljutnji rekao da neće doći na samit, Otvoreni Balkan u Tirani, šestog decembra (sutra), i odmah je EU dala ogromne pare Srbiji da Vučić promijeni mišljenje!

Naravno, ja sam u ovoj priči nebitan, i napadi na mene ništa ne znače pošto nisam političar. Ipak, imam neki ugled u svijetu i kao profesor, i svojim djelima iz političke filozofije objavljenih kod nas i na Zapadu što čini od mene metu napada nacionalista i ideologa svih boja. Ali napadi na Vučića nisu nimalo naivni.

I nemojte misliti da sam slijep kod očiju. Vučić ima svojih mana. Tašt je, voli se, praviti važan, teatralan je, i svoju nemoć u rješavanju određenih problema zna prikrivati tajanstvenošću. Ali, to su karakterne osobine (većine nas) i suštinski ne škode ni Srbiji, ni srpskom narodu. A narod se ne može prevariti. On u Vučiću prepoznaje jedinu osobu koja je u ovim izuzetno teškim momentima sposobna voditi zemlju i očuvati njenu samostalnost.

Ono što je zabrinjavajuće, to su sve češći neprikriveni napadi na Vučića koji dolaze od strane intelektualnih i političkih elita Srbije sa ciljem njegove diskreditacije i eliminacije sa političke scene. Ti napadi postaju maltene histerični kao i aktualna antiruska kampanja, i u funkciji su ukrajinskog rata; dovoljno je samo jedan dan pogledati par TV kanala i pročitati par dnevnih novina.

Stvar je u tome što Zapad u Ukrajini gubi rat protiv Rusije. I kako moć Rusije raste, time i otpor Srbije da ne uvede sankcije Ruskoj federaciji dobiva na ugledu i značaju, a istovremeno jača i važnost BRIKS-a kao protuteže zapadnom imperijalizmu. Da podsjetim,  BRICS je engleska skraćenica i prvenstveno ekonomski pojam koji se odnosi na rastući razvoj ekonomskog potencijala Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika).

Zbog toga, kao bijesne ose pune otrova, brojni novinari, analitičari, političari i bivše diplomate, pitaju se pred kamerama i na udarnim novinskim stranicama, radi čega Srbija još uvijek nije u NATO savezu pošto je to, navodno, jedini pravi srpski interes.

Kako bi bili uvjerljiviji narodu kažu kako Zapad neprekidno novčano pomaže Srbiju, pa navode konkretne cifre. To je toliko cinično, da čovjek ostaje bez riječi. NATO je 1999. godine, pored nekoliko hiljada civilnih žrtava, nanio svojim bombardiranjem Srbije, nekoliko stotina milijardi dolara štete. Zatim, nakon te agresije, privatne zapadne kompanije na okupiranom Kosmetu, izvlače godišnje desetine milijardi dolara eksploatirajući sirovinsko blago Srbije. Točno, Srbije, jer Kosmet je Srbija. A ovi plaćenici govore o navodnoj pomoći Zapada Srbiji. Sramota!

Srbija ima vjekovnu svijetlu tradiciju borbe protiv zla, protiv Turaka, A-U monarhije, protiv nacizma i NATO agresija. Vučić se, svojom državničkom politikom „sjedenjem na više stolica“, ustvari izuzetnom diplomatskom taktikom, uklapa u tu tradiciju (ne NATO, ne sankcije Rusiji). Eskivira zlo koliko može. Nema osobe u Srbiji koja bi to mogla bolje raditi.
Balans snaga u svijetu između Zapada i Istoka  se uravnotežava. Zapadna Evropa je u kolapsu koju uništavaju Anglosaksonci. Monetarni svjetski sistem dominiran dolarom propada. Moć BRIKS-a, dvije trećine svijeta raste. Vanjska politika Srbije se uklapa u humanistički trend buduće historije koja se pojavljuje na svjetskom obzorju. Treba izdržati još malo. Naprijed Vučiću!

Ostale tekstove Emila Vlajkija možete videti OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA