Најновије

СДА жели српску кривицу као оправдање за своје "ратне игре"

Политичко Сарајево, тачније СДА, жели рат који би за њих водиле Нато снаге, али и српску кривицу као оправдање сарајевских "ратничких игара" и за примјену западних санкција и других врста интервенционизма, изјавио експерт за безбједност Џевад Галијашевић.

"Покушај власти Републике Српске да афирмише и оснажи Устав БиХ добија одговор из кога се види нескривена намјера да се Устав БиХ потпуно обесмисли и сруши. По цијену изазивања новог грађанског рата, СДА је регрутовала идеолошке и стварне чланове разних паравојних и параполитичких организација", изјавио је Галијашевић Срни.

Посебну забринутост, упозорио је он, изазивају уочени индикатори ризика - вишкови наоружања који и даље премашују неколико хиљада тона, потпуно одсуство контроле намјенске индустрије у Федерацији БиХ /ФБиХ/, а расте и број регистрованог оружја код Бошњака.

"У овом тренутку Бошњаци у цјелини имају неколико пута више стрељачког наоружања него Срби и Хрвати заједно", оцијенио је Галијашевић.

Галијашевић истиче да у ФБиХ шест великих фабрика дјелује искључиво на простору на коме живе Бошњаци и производи све врсте лаког и тешког наоружања - од аутоматског оружја, муниције, експлозива и детонатора па до хаубица највећег калибра.

Према његовим ријечима, у ФБиХ вишеструко расте број регистрованог личног наоружања, и то посебно у кантонима које насељавају Бошњаци, а сједишта су им Сарајево, Тузла, Зеница, Бихаћ, Травник и Горажде.

Он је напоменуо да је крајем 2020. године број малокалибарског регистрованог, стрељачког оружја у ФБиХ износио је 168.548 комада, а крајем 2021. године је порастао за 13.790 комада, што је вишеструко више него у Републици Српској.

"Муслиманско братство, Ал каида, `Исламска држава`, Патриотска лига, вехабије, бивши муџахедини и терористи џихадисти који одлазе у Сирију или се враћају у илегалним мигрантским таласима, повратници из Гвантанама - сви заједно кроз СДА представљају исто што и `Зелене беретке` које су се скупили у Бужиму и послали пријетеће поруке злоупотребљавајући и дјецу", указао је Галијашевић.

Он истиче да то јесте нова пријетећа порука која треба додатно стимулисати још више нових радикалних исламиста у земљи и свијету да учврсте фронт антисрпског и антихрватског дјеловања.

"Махањем ратним заставама кроз овакве објаве, у условима опште геополитичке конфронтације глобалних сила, мала, подијељена и стратешки небитна БиХ исказује вољу СДА да настави срљати у нови грађанско-вјерски рат", констатовао је Галијашевић.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА