Најновије

ПАКАО УРБАНОГ РАТА: Овако изгледају борбе у Мариупољу - снимци напредовања (ВИДЕО)

У oпкољеним великим градовима украјинска војска има све мање муниције, што се види по интензитету ватре, па аналитичари верују да се због тога може очекивати све слабији отпор пред налетима руских јединица.

- У Донбасу је опкољено са свих страна више стратешки важних градова и питање је дана када ће у њих ући руска војска - оценио је генерал-пуковник Владимир Чиркин, бивши командант копнених снага руске војске. - У више места украјинска војска је у "котловима" и она не може да се извуче, али ни помоћ не може да добије. Могу да бирају, да капитулирају или да погину.

Што се тиче војне помоћи коју Украјина добија са Запада, ни она не може да се пребаци опкољеним јединицама на истоку Украјине.

Због све крвавијих борби на истоку земље, где је био сконцентрисан најспремнији и најратоборнији део украјинске војске чије су језгро чинили добровољачки батаљони, више се нико ни у Москви ни у Кијеву не усуђује да јавно прогнозира колико би могао да траје рат.

Они који су говорили како ће руска војска за неколико дана прегазити Украјину, заћутали су. На другој страни, више не говоре ни јастребови у Кијеву који су пред рат тврдили како ће Русија за неколико дана да остане без авијације и оклопних јединица. Показало се да никаквог брзог рата неће бити, већ да ће се гинути за сваки метар и километар.

Веома много је посејано разних мина, па и то успорава напредак руских снага.

Украјинска артиљерија је тешким калибрима поново гађала Доњецк. Без обзира на то што стално губе контролу над градовима у источној Украјини, војно руководство из Кијева настоји да сачува оптимизам, па стално саопштава како руска војска има проблеме са логистиком, наводно им недостаје гориво за тенкове и оклопна возила.

Интересантно је и то да украјински медији о неким борбеним акцијама више преносе америчке него своје изворе. Тако су јуче јавили да је Министарство одбране САД саопштило како су украјинске снаге успеле да потисну Русе око 55 километара од Кијева на источну страну. По Американцима, од 12 до 15 километара северно од Кијева руска војска се укопова и прави одбрамбене позиције.

Интересантно је да упркос интензивном рату, у Кијеву говоре и даље о припреми пролећних пољопривредних радова.

Руски војни експерти сматрају да је врло важно то што Руси имају предност у ваздуху и што са велике даљине могу да високопрецизним ракетама "калибар" онеспособе украјинску војну инфраструктуру. "Калибрима" је уништен велики број складишта муниције и горива украјинске војске.

Војни дописник московске "Комсомолске правде" Дмитриј Стешин, који је био у болници у Маријупољу, каже да рањени леже у ходницима заједно са мртвима, а у неким собама су лешеви до плафона. Стешин пише да је Маријупољ сада "филијала пакла".

Украјински медији пишу да је градоначелник Маријупоља Вадим Бојченко напустио град али Украјинци још увек ратују, додуше на све мањем простору тог великог лучког града на Азовском мору.

Јуче је и председник Белорусије Александар Лукашенко, баш као дан раније шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, изјавио да може доћи до трећег светског рата ако се прихвати предлог Варшаве да се пошаљу миротворци НАТО у Украјину.

- Ти Пољаци су стварно полудели када могу да предложе да миротворци НАТО, 100.000 војника, крену преко Лавова у Украјину. Они морају да схвате да би то био почетак трећег светског рата - казао је Лукашенко.

Снимак борби у Мариупољу:

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА