Најновије

ДОДИК: Нека ово буде век уједињења

Није тачно да је Република Српска терет Србији иако се та теза све чешће пласира у самој Србији, изјавио је српски члан председништва БиХ Милорад Додик на на трибини у Београду о теми "Рат у Украјини – шта значи српска неутралност".

Милорад Додик (Фото: Медија центар Београд)

Додик је наглаисо да, када је реч о помоћи, тај однос није једносмеран.

- Нисмо терет Србији. Углавном, то је нешто што све чешће чујемо овде. Па онда иде подтеза: "Нема Републиике Српске без помоћи Србије. Србија јесте помогла Српској где је, према договору са председником Србије Александром Вучићем, у свакој општини направљен вртић или школа. Али ии Српска је ту када је Србији потребно - поручио је Додик.

Додик је истакао да "ми имамо 36 одсто већу производњу електричне енергије него што нам је потребно, додавши да, када се на светским берзама десет пута повећала цена струје, Српска није ишла на берзу да заради новац него је тај вишак испоручила Србији да надокнади неке дефиците.

- Ја нисам извлачио рачуницу, јер она и не треба да буде између нас. Ово говори да би они који "стално извлаче рачуницу" знали да све није баш тако једносмерно - рекао је Додик.

Српски члан Председништва БиХ је указао да је Српска економски знатно порасла, да је домаћи производ данас премашила 13 милијарди КМ, те да је до недавно дужи период имала дефлацију.

- Важна је што већа интеграција Српске и Србије. Раније сам предлагао да се уједине електропривреде у две три функције. Није то изгубљена идеја. Требамо и даље да то чинимо - изјавио је Додик и поново нагласио да прича о терету није тачна и да то треба да се зна.

Говорећи о статусу Српске, Додик је рекао да би сад, кад би се излазило на референдум, "све што је живо изјаснило за независност Републике Српске", а да је, опет, Србији у државном смислу најважније питање Космета.

- У националном смислу, сагласан сам да то треба да буде Република Српска, јер тамо живи милион људи - Срба. Косово је у државно-правном смислу најважнија ствар за Србију и ту нема спора. Питање Републике Српске се сигурно гледа кроз призму ове приче о самом Косову - рекао је Додик.

Република Српска и Косово и Метохија су, наглаисо је Додик, српска национална и државна питања.

- Зашто се у исто време не може разговарати о оба? Били би јачи када би се истовремено разговарало о оба питања. Ми морамо то почети да тражимо - истакао је Додик.

Према његовим речима, Српска мора да има јасну позицију и да ако је српски народ страдао прошли век и био разједињен, у овом веку треба да има јасну националну стратегију и програм.

- Нека ово буде век нашег уједињења - поручио је Додик.

Када је реч о украјинској кризи, Додик је навео да је реч о глобалној причи и да је "наше да чекамо".

- Ми овде не можемо имати никакав посебан став о томе. Опције у којој Срби могу да се крећу су да остану на садашњој позицији, да се приклоне Западу или да се приклоне искључиво Русији - истакао је Додик.

Српски члан Председништва БиХ је упозорио да се ствари убрзавају и да су ставови представника САД и Немачке "најцрња верзија" за Српску.

- Доказ о њиховим намерама је именовање муслимана из БиХ на место саветника Беле куће за Балкан и на место овлаштеног из Бундестага за БиХ - рекао је Додик.

Као наупечатљивије искуство које је стекао током 18 година на челним функцијама у Српској Додик је истакао сусрете са грађанима који му, ма шта радили и у каквим проблемима били, кажу да су добро, само да он настави да брани Српску.

- То је нешто што мене обавезује. Неком то не значи ништа, али мени је то ударац у срце. Када су ти људи спремни да тај свој тежак живот подреде том статусу, онда, шта ми онда говоримо. Наравно, има те непослушне елите - изјавио је Додик.

О тензијама на северу Космета прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА