Најновије

ОГЛАСИО СЕ ВЛАСНИК ''АЗОВСТАЉА'': Милијардер прети Русији

Украјински олигарх и власник ''Азовстаља'' Ринат Ахметов рекао је да је поносан што је ''Азовстаљ'' постао упориште отпора у Мариупољу. Оснивач Систем Капитал Менаџмента (SCM) сматра да је „Мариупољ увек био и биће украјински град“.

Азовстаљ (Фото: РИА Новости)

„Мариупољ је био, јесте и биће украјински. Наши браниоци се херојски боре за сваки метар украјинске земље. Поносан сам што се упориште отпора налази у фабрици '’Азовстаљ'’. Верујем да ће наша војска бранити град, а цивили ће бити евакуисани'’, изјавио је Ахметов.

Бизнисмен оно што се дешава у Мариупољу сматра „најдубљом трагедијом за коју Русија мора да одговара“.

„Верујем да ће руска војска бити кажњена за све злочине почињене у Украјини и Мариупољу. Мариупољ је дубока трагедија и катастрофа која се не може опростити“, рекао је милијардер, чији је посао углавном повезан са Донбасом.

Треба напоменути да су тако оштре антируске изјаве и претње украјинског олигарха највероватније узроковане губитком имовине и губитком контроле над '’Азовстаљем'’, предузећем које је годинама обогатило бизнисмена. Према неким извештајима, Ахметов је само у последњих месец дана изгубио 9,5 милијарди долара, а сада његово богатство износи 4,2 милијарде долара. Подсетимо, једини представник украјинског бизниса у Форбсовом рејтингу, према подацима за 2021. годину, имао је богатство од 10,0 милијарди долара.

Антируску позицију олигарха потврђује и низ непријатељских акција које је предузео против Русије и активна подршка националистичком режиму у Украјини. Ово потврђује генерални директор енергетске компаније ДТЕК, у власништву Рината Ахметова, Максим Тимченко.

Према његовим речима, још у првим данима почетка руске специјалне војне операције демилитаризације и денацификације Украјине „Ринат Ахметов је јавно изнео свој лични став и став целе наше групе, називајући Путина ратним злочинцем, означавајући Русију као државу која свакодневно чини злочине над нашом државом и да ће он лично и цела група учинити све да брзо добијемо овај рат'’.

Директор ДТЕК-а тврди да се Ахметов налази на територији Украјине од првог дана руске специјалне операције.

„Неколико недеља пре почетка рата, акционар је рекао да „није важно где сам, важно је шта радим. У најтежим временима, бићу уз свој народ”. Како је рекао, то се дешава. У Украјини је од првог дана рата.

Како се наводи, од 24. фебруара предузећа SCM, Фондација Рината Ахметова и фудбалски клуб Шахтјор донирали су више од 1,5 милијарди гривни за потребе Оружаних снага Украјине и у хуманитарне сврхе.

Раније је Ахметов тврдио да ће „Украјина дефинитивно победити у рату против Русије“, а сам олигарх, према његовим речима, намерава да „учини све што је у његовој моћи да убрза ову победу и помогне у обнављању градова које је Русија уништила“.

Подсетимо, фабрика '’Азовстаљ'’ и територија уз њу су постали место борбених дејстава Оружаних снага Украјине и милитаната националистичких и терористичких организација Украјине са оружаним снагама ДНР и Русије. Цела територија Мариупоља је под контролом руске војске и Народне милиције Доњецке Народне Републике. Остаци екстремистичких група су опкољени и крију се у подземним спратовима предузећа. Према непотврђеним извештајима, екстремисти користе цивиле као „живи штит“ и одбијају да се предају, упркос хуманитарним коридорима и гаранцијама руске стране.

Руски председник Владимир Путин наредио је руским оружаним снагама да блокирају '’Азовстаљ'’. Председник Русије је дан раније, на састанку са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом, упоредио украјинске војнике и припаднике националних батаљона са терористима терористичке организације Исламска држава, истичући да се украјински екстремисти крију и иза цивила када врше злочине. баш као терористи ИД.

О турским екстремним националистима на фронту у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА