Najnovije

OGLASIO SE VLASNIK ''AZOVSTALJA'': Milijarder preti Rusiji

Ukrajinski oligarh i vlasnik ''Azovstalja'' Rinat Ahmetov rekao je da je ponosan što je ''Azovstalj'' postao uporište otpora u Mariupolju. Osnivač Sistem Kapital Menadžmenta (SCM) smatra da je „Mariupolj uvek bio i biće ukrajinski grad“.

Azovstalj (Foto: RIA Novosti)

„Mariupolj je bio, jeste i biće ukrajinski. Naši branioci se herojski bore za svaki metar ukrajinske zemlje. Ponosan sam što se uporište otpora nalazi u fabrici '’Azovstalj'’. Verujem da će naša vojska braniti grad, a civili će biti evakuisani'’, izjavio je Ahmetov.

Biznismen ono što se dešava u Mariupolju smatra „najdubljom tragedijom za koju Rusija mora da odgovara“.

„Verujem da će ruska vojska biti kažnjena za sve zločine počinjene u Ukrajini i Mariupolju. Mariupolj je duboka tragedija i katastrofa koja se ne može oprostiti“, rekao je milijarder, čiji je posao uglavnom povezan sa Donbasom.

Treba napomenuti da su tako oštre antiruske izjave i pretnje ukrajinskog oligarha najverovatnije uzrokovane gubitkom imovine i gubitkom kontrole nad '’Azovstaljem'’, preduzećem koje je godinama obogatilo biznismena. Prema nekim izveštajima, Ahmetov je samo u poslednjih mesec dana izgubio 9,5 milijardi dolara, a sada njegovo bogatstvo iznosi 4,2 milijarde dolara. Podsetimo, jedini predstavnik ukrajinskog biznisa u Forbsovom rejtingu, prema podacima za 2021. godinu, imao je bogatstvo od 10,0 milijardi dolara.

Antirusku poziciju oligarha potvrđuje i niz neprijateljskih akcija koje je preduzeo protiv Rusije i aktivna podrška nacionalističkom režimu u Ukrajini. Ovo potvrđuje generalni direktor energetske kompanije DTEK, u vlasništvu Rinata Ahmetova, Maksim Timčenko.

Prema njegovim rečima, još u prvim danima početka ruske specijalne vojne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine „Rinat Ahmetov je javno izneo svoj lični stav i stav cele naše grupe, nazivajući Putina ratnim zločincem, označavajući Rusiju kao državu koja svakodnevno čini zločine nad našom državom i da će on lično i cela grupa učiniti sve da brzo dobijemo ovaj rat'’.

Direktor DTEK-a tvrdi da se Ahmetov nalazi na teritoriji Ukrajine od prvog dana ruske specijalne operacije.

„Nekoliko nedelja pre početka rata, akcionar je rekao da „nije važno gde sam, važno je šta radim. U najtežim vremenima, biću uz svoj narod”. Kako je rekao, to se dešava. U Ukrajini je od prvog dana rata.

Kako se navodi, od 24. februara preduzeća SCM, Fondacija Rinata Ahmetova i fudbalski klub Šahtjor donirali su više od 1,5 milijardi grivni za potrebe Oružanih snaga Ukrajine i u humanitarne svrhe.

Ranije je Ahmetov tvrdio da će „Ukrajina definitivno pobediti u ratu protiv Rusije“, a sam oligarh, prema njegovim rečima, namerava da „učini sve što je u njegovoj moći da ubrza ovu pobedu i pomogne u obnavljanju gradova koje je Rusija uništila“.

Podsetimo, fabrika '’Azovstalj'’ i teritorija uz nju su postali mesto borbenih dejstava Oružanih snaga Ukrajine i militanata nacionalističkih i terorističkih organizacija Ukrajine sa oružanim snagama DNR i Rusije. Cela teritorija Mariupolja je pod kontrolom ruske vojske i Narodne milicije Donjecke Narodne Republike. Ostaci ekstremističkih grupa su opkoljeni i kriju se u podzemnim spratovima preduzeća. Prema nepotvrđenim izveštajima, ekstremisti koriste civile kao „živi štit“ i odbijaju da se predaju, uprkos humanitarnim koridorima i garancijama ruske strane.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je ruskim oružanim snagama da blokiraju '’Azovstalj'’. Predsednik Rusije je dan ranije, na sastanku sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, uporedio ukrajinske vojnike i pripadnike nacionalnih bataljona sa teroristima terorističke organizacije Islamska država, ističući da se ukrajinski ekstremisti kriju i iza civila kada vrše zločine. baš kao teroristi ID.

O turskim ekstremnim nacionalistima na frontu u Ukrajini pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA