Најновије

ОПЕРАЦИЈА УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА У МАРИУПОЉУ: Чисте Русима терен за ликвидацију ''Азова''?!

Припреме за операцију евакуације цивила са територије фабрике ''Азовстаљ'' у Мариупољу могу потрајати неколико дана. Време за припрему је навео заменик портпарола генералног секретара Уједињених нација (УН) Фархан Хак, преноси ТАСС.

УН (Фото: РИА Новости)

„Треба нам неколико дана да припремимо ову невероватно сложену операцију. Ови напори се улажу управо сада“, рекао је он, додајући да су УН „свесне потребе да се покрену (у припреми) што је брже могуће“.

Раније је Канцеларија УН за хуманитарна питања формирала тим за припрему операције евакуације цивила са територије фабрике '’Азовстаљ'’ у Мариупољу. Хак је рекао да је канцеларија разговарала са властима у Москви и Кијеву како би развила оперативни оквир за евакуацију цивила.

Председник Русије Владимир Путин одобрио је учешће УН и Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) у евакуацији цивила из '’Азовстаља'’. Према речима портпарола генералног секретара УН Стефана Дужарика, Путин је пристао да укључи међународне организације у евакуацију цивила из фабрике у Мариупољу. Из кабинета генералног секретара су појаснили да ће разговор о евакуацији људи бити настављен са Министарством одбране Русије.

Подсећамо, Москва и Доњецк тврде да екстремисти из пука '’Азов'’ у подземним тунелима фабрике '’Азовстаљ'’ држе цивиле као живи штит.

Уколико ова операција УН у Мариупољу буде успешно окончана, према логичном следу догађаја пук '’Азов'’ и остаци украјинске војске у фабрици остају без живог штита, што може отворити могућност интензивирања борбе за заузимање '’Азовстаља'’ од стране снага Русије и ДНР.

Речи власника '’Азовстаља прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА