Најновије

''САДА ВИШЕ НИЈЕ У ПИТАЊУ ДОНБАС'': CNN о ситуацији у Украјини и шта ће Путин урадити 9. маја

Амерички Си-ен-ен спекулише данас о развоју ситуације у Украјини и тврди, позивајући се на америчке и западне званичнике, да би руски председник Владимир Путин могао званично да прогласи рат Украјини 9. маја, док у другој вести помиње могућност да би тог дана инвазија могла да буде окончана.

Парада Победе (Фото: РИА Новости)

Овај амерички медиј наводи да је папа Фрања рекао у интервјуу за италијански Коријере дела сера да му је мађарски премијер Виктор Орбан, када су се сусрели крајем априла, рекао да Путин планира да оконча инвазију на Украјину 9. маја, на Дан победе.

"Орбан ми је, кад смо се срели, рекао да Руси имају план и да ће све бити готово 9. маја. То би објаснило брзину ескалације ових дана. Јер сада више није у питању само Донбас, него и Крим и Одеса, односно заузимање украјинске луке на Црном мору", наводи Си-ен-ен да је рекао папа.

Он је поновио да је спреман да путује у Москву како би се срео са Путином и, како тврди Си-ен-ен, упоредио рат у Украјини с геноцидом у Руанди.

У одвојеној вести, Си-ен-ен пише да амерички и западни званичници верују да би Путин могао званично да прогласи рат у Украјини 9. маја, што би омогуцило потпуну мобилизацију резервних снага Русије.

Како даље наводи, западни званичници већ дуго тврде да ће Путин искористити "симболички значај и пропагандну вредност" Дана победе, којим се обележава пораз нациста 1945. године, како би објавио или војна достигнућа у Украјини или велику ескалацију непријатељстава или, како наводе, обоје.

О ситуацији у Мариупољу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА