Најновије

РЕАКЦИЈА УН: Одговор на смртну казну страним плаћеницима у ДНР

УН се противе смртној казни и позивају на поштовање норми међународног права у односу на све затворенике у Украјини, рекао је Стефан Дужарик, представник генералног секретара међународне организације, коментаришући смртну казну изречену плаћеницима у ДНР.

СБ УН (Фото: РИА Новости)

„УН се противе смртној казни и позивају на поштовање норми међународног права и Женевске конвенције у односу на све затворенике у Украјини“, рекао је Дужарик.

Осим тога, Дужарик је прокоментарисао и разлике међу чланицама Савета безбедности УН о ситуацији у Украјини.

„Чланови Савета безбедности имају пуно уверење и способност да решавају конкретна питања, иако су и даље подељени по питању других. Не тако давно они су у саопштењу подржали напоре генералног секретара УН по питању Украјине“, додао је он.

Врховни суд Доњецке Народне Републике осудио је раније данас двојицу британских држављана, Ејдена Аслина и Шона Пинера, и једног држављанина Марока Садуна Брахима, који су се борили на страни украјинских екстремиста, осудио на смртну казну.

Према законима ДНР, осуђени ће бити стрељани.

Пинер, Аслин и Брахим изјаснили су се кривим за дела насилног преузимања власти. Аслин је такође признао кривицу по члану „Обука за вршење терористичких активности“. Плаћеници су се предали у Мариупољу средином априла.

Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА