Најновије

АБАЗОВИЋ: Рушење Владе је подршка руском утицају

На данашњој седници Владе Црне Горе на дневном реду наћи ће се Темељни уговор са СПЦ. Како сазнаје ТВЦГ, чланови Владе ће се након расправе изјаснити о Предлогу уговора. Премијер Црне Горе Дритан Абазовић је рекао да је са више адреса добио поруку да је рушење Владе је директна подршка руском утицају у Црној Гори.

Дритан Абазовић (Фото: Јутјуб)

Министар правде Марко Ковач казао је да је усаглашени текст уговора са СПЦ у складу са Уставом и законима Црне Горе.

"Што је најбитније у највећем делу у сагласју са уговорима које је држава Црна Гора потписала са Католичком црквом, Исламском и Јеврејском заједницом", истакао је министар правде.

Казао је да нема опасности за правни поредак Црне Горе.

"Ради се о уговору о унутрашњем праву, који нема међународни карактер. Свака одредба мора бити у складу са законом. Сва прашина која се дигла је непотребна, ово је техничка ствар", рекао је Ковач.

Премијер Дритан Абазовић је казао да је ово потпуно редовна активност за Владу и да питање уговора са СПЦ није највећи приоритет за грађане Црне Горе.

"Највише их интересује животни стандард, да се на најбољи могући начин изведе туристичка сезона и желе политичку стабилност", рекао је Абазовић.

Абазовић је казао да се у наводно спорном пасусу Нацрта уговора не спомиње Српска православна цркве, већ "Хришћанска Црква на простору Црне Горе да је присутна од апостолских времена и њеног континуитета-мисије кроз историјско православно и црквено устројство од оснивања Зетске, Будимљанске и Хумске Епископије Жичке Архиепископије (1219-1220)".

Абазовић рекао да не тврди да је текст перфектан, али да је у складу са Уставом и законом наводећи да је био споран и Члан 2 везан за јавно правна-овлашћења.

"Чуо сам да се ово односи на преношење овлашћења државе на цркву. То везе нема, већ се односи на канонско право и устав цркве, између осталог, да људима могу да издају онима који су се крстили. Ако је то нешто што је проблематично, мислим да су такви коментари злонамјерни", рекао је Абазовић.

Дотакао се и питања изградње храмова.

"Ово се односи само на оно што гради Црква, са великим Ц, као једна од страна потписница. Ово се односи на односе државе и ове вјерске заједнице. Остале могу уредити односе са државом на потпуно идентичан начин", рекао је премијер.

Абазовић је казао да је са више адреса добио поруку да је рушење Владе је директна подршка руском утицају у Црној Гори.

Навео је да је исту поруку добили и министри Коњевић и Кривокапић, као и председник државе Ђукановић.

"Стварање нестабилности је директно у интересу руског утицаја. Ко хоће да је сруши - сретно било, само да се не скривамо из Европе", поручио је Абазовић.

Он је рекао да Европљане питање цркве не интересује.

Казао је да питање Уговора са СПЦ није приоритетно, али да их води ка доношењу одлука за које треба подршка 49 или 54 посланика.

"Ако треба да вагамо, ја бирам европски пут", додао је премијер.

У ком правцу иде Западни Балкан, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА