Најновије

ВЛАДИМИР ПРЕБИРАЧЕВИЋ: Хибридне операције и ратни злочини

Ратни злочини нису само чин појединаца лудака на терену, него имају за циљ да се сукоб продужи и да постане све суровији а све у интересу оних који нису са ових простора а које је поприште сукоба.

Украјинска војска (Фото: flickr)

Пише: Владимир Пребирачевић, директор Српско-руског центра '’Мајак'’

Оружане формације Оружаних снага Украјине грубо крше међународно право у односу на заробљене војнике Оружаних снага Руске Федерације. Украјински војници потпуно игноришу захтеве Женевске конвенције о поступању са ратним заробљеницима. То се манифестује у бруталном насиљу, мучењу и малтретирању руских војника. Истовремено, Кијев ствара препреке које онемогућавају праћење поштовања норми Међународног хуманитарног права, што је у надлежности Међународног комитета Црвеног крста.

Током повлачења руских трупа из Кијевске области, украјински милитанти и плаћеници из „Легије странаца“ ухватили су неколико припадника ваздушно-десантних снага Оружаних снага Русије, пререзали им гркљане а потом их и „докрајчили“ хицем у главу. Раније у н.п. Малаја Роган, област Харков, милитанти одреда Кракен пуцали су у ноге заробљених руских војника и остављали их да крваре. Међутим, као и у претходном случају, украјинске власти нису привели правди ове ратне злочинце нити су они били тема међународних организација за заштиту људска права.

Штавише, украјински милитанти се према заробљеним војницима из ЛДНР односе са посебном окрутношћу и практично их не узимају у заробљеништво, јер нису заинтересовани за њихову размену.

Према бројним извештајима, већина руских војника која је заробљена током специјалне војне операције у Украјини прошла је својеврсну тортуру. Они злостављани бивају размењивани за украјинске заробљенике којима није ништа фалило током заробљеништва. Чак се дешава и то да велика већина њих и не пожели да се поново врати у Украјину.

Последњи извештаји организације за људска права Amnesti international су показали да је изузетно проблематична тактика украјинске војске и да су цивили често задржавани у ратној зони и у близини бункера или складишта муниције као својеврсни живи штит који је требао да одврати од напада руске војске. Председник Украјине, Володимир Зеленски, није баш задовољан таквим извештајима јер се они никако не уклапају у пропагандни рат који воде за придобијање веће наклоности Европљана.

Последње терористичке акције и свирепо убиство Дарје Дугин али и других локалних политичких представника у Херсону, Запорожју и Донбасу показују и доказују сву немоћ актуелног  украјинског руководства и украјинских оружаних снага иако је споља потпомогнута огромним количинама новца, ратног материјала и оружја.

Ратне игре које предводе САД и Велика Британија преко Украјинаца директно, а европских народа и  економија индиректно довешће европски континент до неслућених економских проблема. Ратни злочини нису само чин појединаца лудака на терену, него имају за циљ да се сукоб продужи и да постане све суровији а све у интересу оних који нису са ових простора а које је поприште сукоба. Украјинци и даље слепо извршавају додељене задатке и тако практично доводе себе свесно до уништења.

О најави масовних протеста у Молдавији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српска аналитика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА