Најновије

Стварање новог света је незаустављиво, Србији је место у евроазијским интеграцијама

Стварање новог, мултилатералног свјетског поретка је незаустављив процес и Србији је мјесто у евроазијским интеграцијама, а не у интеграцијама колективног запада које онемогућавају слободан развој држава, оцијенили су учесници округлог стола "Економски аспекти независности Србије" у организацији "Српско-руског братства".

Економиста Ивица Стојановић оцијенио је на скупу у прес-центру Удружења новнара Србије у Београду, да је одлазак глобализације и ступање на историјску сцену антиглобализације, процес који се не може зауставити, као ни замјена униполаризма мултиполаризмом.

Он је истакао да је Србија послије петооктобарских промјена 2000. године прихватила неолиберални концепт развоја, којем је крајњи циљ дужничко ропство и указао да је заблуда да ће иностране инвестиције унаприједити привреду, јер је њихов циљ исисавање ресурса, а уместо обећаног економског просперитета долази до осиромашења.

Стојановић је оцијенио да је Србији мјесто у евроазијским интеграцијама и примијетио да је Евроазијска унија тржиште од 180 милиона људи, чији је укупни бруто домаћи производ 1.900 милијарди америчких долара, а Србија би могла да извози 95 одсто производа без плаћања царина.

"Србија већ касни са придруживањем Шангајској организацији за сарадњу /ШОС/ и Евроазијској унији. Историјско клатно се помјера са Запада на Исток. Запад је уморан, деструктиван за себе и за друге, а Исток је у пуној фази развоја", рекао је Стојановић.

Екомиста Рајко Унчанин подсјетио је да су Срби народ који хоће да сам собом управља у политичком, економском и сваком другом смислу, та оцијенио да је правац просперитета у свим областима у евроазијском путу, у којем се поштује равноправност држава и народа и промовише међусобно поштовање и помоћ.

"Процес који се сада отвара и на неки начин прихвата преко 84 одсто земаља света ће се развити и преузеће иницијативу у свету. ЕУ као асоцијација нема перспективу, нема енергију, ни велико тржиште, али ни становништво, под контролом је других, а нема ни ресурса битних за опстанак и извршилац је налога Америке којој Европа служи за властито богаћење", рекао је Унчанин.

Новинар Синиша Љепојевић оцијенио је да Србија није економски независна и да на дужи рок нема услова да буде економски независна, а да су основни узроци тако понижавајућег статуса модел друштва наметнут послије 2000. године и европски пут који је одабрала.

"Tо су два процеса апсолутне деструкције друштава и ти су процеси уништили и друга друштва, не само Србије. Србија никад неће бити члан ЕУ, прије свега што ЕУ ускоро неће бити", рекао је Љепојевић.

Он је оцијенио да Србија сада преживљава на основу кредита, те да својом деструкцијом, у ствари, финансира стране привреднике, односно привреде западних земаља.

"Tо је тешко прекинути јер је без нових кредита Србија је у банкроту, а поврх свега долази и обраћање ММФ-у, што је признање да ми не можемо да сервисирамо своје обавезе. Најгоре што се једној држави може десити је ММФ. Он је политичка организација", оцијенио је Љепојевић.

Напомињући да се Србија мора вратити својим природним потенцијалима, а то су прије свега пољопривреда и саобраћај, Љепојевиће је указао да је Евроазијска унија већ сада највећа интеграција на свијету и полако се институционализује, без обзира писало се у новинама о томе или не.

"Нема безболног изласка из ропства, али има излаза само га треба формулисати и имати храбрости да се тим путем крене", закључио је Љепојевић.

Oборен украјински Су-25, уништене француске и америчке хаобице: Руси напредују на фронту у ДНР

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА