Најновије

КУРТИЈУ СТИЖЕ ПОРУКА ИЗ БРИСЕЛА: Престани да измишљаш

Приштински екстремиста Аљбин Курти, самопроглашени 'премијер Косова', очигледно је изнервирао европске званичнике својим оптужбама да изасланик за дијалог Мирослав Лајчак и шеф дипломатије ЕУ фаворизују Београд!

Куртију је буквално из Брисела поручено да престане да измишља и да испуни своје обавезе, пре свега да формира Заједницу српских општина!

Ово је јуче рекао Петер Стано, портпарол ЕУ, истичући да Лајчак ужива пуну подршку Брисела и да им не пада на памет да коментаришу Куртијеве лажи.

- Нећемо коментарисати изјаве Аљбина Куртија, посебно оне које садрже неосноване оптужбе. Чланице ЕУ су истакле да у потпуности подржавају специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и у потпуности подржавају помоћ Србији и Косову да дођу до фазе нормализације односа. Све чланице ЕУ дају пуну подршку посредницима и специјалном изасланику, а свих 27 чланица изричито очекују да Косово и Србија наставе да спроводе своје обавезе без даљег одлагања – рекао је Стано.

Шиптари у шоку

Да су странци прилично љути на Куртија, осим Станове изјаве, доказује и ванредни састанак Мирослава Лајчака са подсекретаром у Министарству одбране САД Дереком Шоулом и специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

- Увек је корисно поново потврдити да делимо исто схватање ситуације на Западном Балкану и да смо на истој линији у погледу даљег пута - најавио је Лајчак, док се Дерек Шоле, који се претходно састао са 'председником Косова' Вјоса Османи, позвала Приштину да се хитно ангажује у дијалогу са Београдом.

Разговор са Вјосом Османијем о нашој заједничкој посвећености евроатлантској будућности Косова, потреби деескалације тензија и хитном ангажовању у дијалогу који се води кроз ЕУ у циљу нормализације односа са Србијом. То је кључ регионалне стабилности и ЕУ интеграција“, објавио је Шоле на друштвеним мрежама.

Коментаришући све ове наводе, адвокат Милан Антонијевић каже да ће се озбиљност САД и ЕУ показати само ако се пооштре санкције Приштини.

– Приштина не разуме тренутак у коме се налази, као ни озбиљност својих међународних партнера, као и оних који су на претходним рундама дијалога из ЕУ и САД били јасни да неће одустати од онога што Приштина је потписала да неће одустати од захтева да се формира Заједница српских општина, како би се вратила безбедност на територију целог Косова и Метохије. Све су то јасне поруке. Могуће је да их тренутно не разумеју, да дипломатски језик није довољно гласан и јасан, али дипломатски језик треба схватити заиста озбиљно, као и сваку поруку. Санкције које могу бити пооштрене само ће показати озбиљност наших међународних партнера, САД и ЕУ и сваке земље чланице ЕУ посебно. Мислим да је то нешто што треба тражити – истиче Антонијевић.

Само причаш

Ричард Гренел, бивши амерички изасланик за дијалог и саветник Доналда Трампа, пак, оцењује да Американци не чине довољно да смире Приштину, па је упитао Дерека Шола да ли је током састанка са Вјосом Османијем било речи о формирању ЗСО и избори на северу Косова.

- Јесте ли јој рекли да треба расписати изборе? Шта је са захтевом за формирање Заједнице српских општина? Твоје речи су бла-бла-бла... То говориш већ годину дана. То сте тражили 3. јуна. Они (Приштина) вас игноришу - закључио је Гренел.

Приштински тужилац Београд на све адресе

Такозвана "амбасада Косова" у Бриселу послала је јуче "вербалну ноту" свим сталним представницима 27 земаља ЕУ у којима износи замерке и критике на рачун специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, тврдећи да је пристрасан и да разговор се претворио у 'дијалог Косова и Лајчака'! Лајчаку се у писму замера што није реаговао на „кршење споразума од стране Србије“, јер Београд није сносио никакве последице за „тако очигледно кршење споразума“.
Наша стална забринутост била је што је Лајчак одбио да у план уврсти чланове који Србији намећу обавезе које су биле кључне за пристанак Косова на споразум. Крајње је неправедно инсистирати да Косово испуни свој крај споразума, а да не инсистира на томе да Србија испуни свој крај, поготово што је председник Србије више пута обећао да то неће учинити“, наводи се у допису.

ДУДА ОБРУСИО КИЈЕВУ: Украјина је дављеник који може да вас повуче на дно

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА