Најновије

НАГОРНО-КАРАБАХ КАПИТУЛИРАО ЗА 24 САТА: 30 година борбе отишло у неповрат

Азербејџан је за само 24 сата постигао све циљеве антитерористичке операције у Нагорно-Карабаху, рекао је председник Илхам Алијев у обраћању народу.

Нагорно-Карабах (Фото: принтскрин)

Баку и влада непризнате Нагорно-Карабашке Републике (НКР) договорили су се да прекину непријатељства. Такође се припрема мировни споразум између Јеревана и Бакуа, укључујући и питање Карабаха; документ је спреман 70 одсто.

„Немамо проблема са јерменским народом. Оптужили смо лидере (непризнате НКР) за злочине и привешћемо их правди'’, рекао је Алијев.

Влада НКР је дала изјаву о капитулацији Бакуу. У међувремену, у Јерменији, која се званично одрекла претензија на територију Нагорно-Карабаха и учешћа у мировном процесу, демонстранти на антивладиним протестима настављају да захтевају оставку премијера Никола Пашињана.

Под којим условима је Нагорно-Карабах капитулирао пред Азербејџаном?

Према изјавама помоћника председника Азербејџана за спољну политику Хикмета Хаџијева, Баку је од НКР добио гаранције да ће све војне формације непризнате републике бити распуштене и разоружане. Представници Азербејџана и Јермена из Карабаха договорили су се да одрже састанак о питањима реинтеграције. Одржаће се 21. септембра у Јевлаху у Азербејџану.

Медији су сазнали и да је Баку захтевао да власти НКР издају одређени списак лица за отварање хуманитарног коридора. На овој листи су бивши лидери НКР, војни и владини званичници, као и људи који су „постигли значајан успех у државности“ републике.

Експерт Руске академије наука Алексеј Наумов је у разговору за портал Лента.ру рекао да се сукоб у Нагорно-Карабаху, који је трајао више од 30 година, већ може сматрати завршеним.

„Једино питање које остаје јесте како ће се одвијати интеграција карабашких Јермена у друштво Азербејџана, како ће мировне снаге помоћи преосталим локалним снагама безбедности и локалним становницима који желе да напусте регион да напусте Карабах. У сваком случају, постојаће документ у коме ће ти услови бити јасно наведени“, рекао је он.

Руски мировњаци погинули у Карабаху

Од закључења споразума између НКР и Бакуа, у региону није забележено ниједно кршење примирја, саопштило је Министарство одбране Русије.

У бази руских мировњака налази се 2.261 цивил из Карабаха, од којих су половина деца

Међутим, у вечерњим сатима, аутомобил са руским мировњацима нашао се под ватром у близини села Џањатаг, а војници су погинули. Извештава се да је ватра отворена из пешадијског оружја. На лицу места раде руски и азербејџански представници истражних органа. Касније је још један конвој војника био под ватром док је пратио цивиле, али нико није повређен.

Мировне снаге настављају да извршавају задатке у зони оружаног сукоба, а посебно су ангажовани на евакуацији цивилног становништва, надгледају поштовање међународног хуманитарног права и делују као посредник у преговорима између НКР и Бакуа.

Како је Јерменија реаговала на предају Карабаха?

Премијер Јерменије Никол Пашињан рекао је да јерменска страна није учествовала у преговорима између НКР и Азербејџана. Он је нагласио да ће Јереван наставити да прати дешавања у региону и изразио наду да Јерменима ништа не прети под влашћу Бакуа.

Јерменско министарство спољних послова саопштило је да ће Јермени Карабаха моћи да живе у региону под јурисдикцијом Азербејџана ако Баку и Јереван одрже дијалог о националном питању. Истовремено, јерменске власти су раније оптужиле Баку за спровођење етничког чишћења у Карабаху. Министарство унутрашњих послова Јерменије саопштило је да проучавају питања прихватања избеглица из региона.

У међувремену, у Јеревану се наставља још један антивладин протест, а током дана полиција је била принуђена да појача кордон око зграде владе. Посланик опозиционе партије Дашнакцутјун Ишкан Сагатељан рекао је да је опозиција формирала национални комитет за смену Пашињана и да припрема нацрт опозива премијера и владе.

Још од времена првог рата у Карабаху, Јерменија је, према међународном праву, била гарант безбедности НКР и могла је да јој пружи војну помоћ. Ове обавезе су садржане у Протоколу о прекиду ватре из Бишкека из 1994.

Митинзи на којима се тражи Пашињанова оставка одржавају се редовно од новембра 2020. године, када је окончана последња ескалација у Нагорно-Карабаху. Демонстранти су сматрали да је споразум о прекиду ватре закључен под условима Бакуа издаја националних интереса. Осим тога, када је крајем 2022. године почела транспортна и прехрамбена блокада Нагорно-Карабаха, Јереван није предузео војне мере за решавање ситуације, што је такође постало разлог за критике опозиције.

Зашто се Карабах тако лако предао Азербејџану?

Експерт Руске академије наука Алексеј Наумов приметио је да овог пута војска НКР није била спремна за рат. Брзи успех Азербејџана осигурала је и чињеница да је Јерменија претрпела дипломатски пораз.

„Нико од великих светских играча није пристао да се заложи за Карабах“, рекао је он.

Директор руске Фондације за прогресивну политику Олег Бондаренко рекао је за портал Лента.ру да је, по свему судећи, Никол Пашињан склопио споразуме са азербејџанском страном и давно предао Нагорно-Карабах, а Москви је једноставно постављен готов чин.

„Зато смо видели тако слабу и искрено срамотну позицију Пашињана, који је једноставно сву одговорност пребацио на руске мировне снаге“, рекао је он.

У пролеће 2022. Пашињан је током преговора са азербејџанским лидером Илхамом Алијевом фактички признао Нагорно-Карабах као део Азербејџана, под условом да се осигура безбедност јерменског становништва. Касније је руски председник Владимир Путин, коментаришући заоштравање ситуације у Нагорно-Карабаху, рекао да је Јерменија тиме променила статус региона и да у таквој ситуацији сукоб Бакуа и НКР постаје унутрашња ствар Азербејџана.

Како најближи савезник Украјине окреће леђа Кијеву, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Првавда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА