Najnovije

NAGORNO-KARABAH KAPITULIRAO ZA 24 SATA: 30 godina borbe otišlo u nepovrat

Azerbejdžan je za samo 24 sata postigao sve ciljeve antiterorističke operacije u Nagorno-Karabahu, rekao je predsednik Ilham Alijev u obraćanju narodu.

Nagorno-Karabah (Foto: printskrin)

Baku i vlada nepriznate Nagorno-Karabaške Republike (NKR) dogovorili su se da prekinu neprijateljstva. Takođe se priprema mirovni sporazum između Jerevana i Bakua, uključujući i pitanje Karabaha; dokument je spreman 70 odsto.

„Nemamo problema sa jermenskim narodom. Optužili smo lidere (nepriznate NKR) za zločine i privešćemo ih pravdi'’, rekao je Alijev.

Vlada NKR je dala izjavu o kapitulaciji Bakuu. U međuvremenu, u Jermeniji, koja se zvanično odrekla pretenzija na teritoriju Nagorno-Karabaha i učešća u mirovnom procesu, demonstranti na antivladinim protestima nastavljaju da zahtevaju ostavku premijera Nikola Pašinjana.

Pod kojim uslovima je Nagorno-Karabah kapitulirao pred Azerbejdžanom?

Prema izjavama pomoćnika predsednika Azerbejdžana za spoljnu politiku Hikmeta Hadžijeva, Baku je od NKR dobio garancije da će sve vojne formacije nepriznate republike biti raspuštene i razoružane. Predstavnici Azerbejdžana i Jermena iz Karabaha dogovorili su se da održe sastanak o pitanjima reintegracije. Održaće se 21. septembra u Jevlahu u Azerbejdžanu.

Mediji su saznali i da je Baku zahtevao da vlasti NKR izdaju određeni spisak lica za otvaranje humanitarnog koridora. Na ovoj listi su bivši lideri NKR, vojni i vladini zvaničnici, kao i ljudi koji su „postigli značajan uspeh u državnosti“ republike.

Ekspert Ruske akademije nauka Aleksej Naumov je u razgovoru za portal Lenta.ru rekao da se sukob u Nagorno-Karabahu, koji je trajao više od 30 godina, već može smatrati završenim.

„Jedino pitanje koje ostaje jeste kako će se odvijati integracija karabaških Jermena u društvo Azerbejdžana, kako će mirovne snage pomoći preostalim lokalnim snagama bezbednosti i lokalnim stanovnicima koji žele da napuste region da napuste Karabah. U svakom slučaju, postojaće dokument u kome će ti uslovi biti jasno navedeni“, rekao je on.

Ruski mirovnjaci poginuli u Karabahu

Od zaključenja sporazuma između NKR i Bakua, u regionu nije zabeleženo nijedno kršenje primirja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U bazi ruskih mirovnjaka nalazi se 2.261 civil iz Karabaha, od kojih su polovina deca

Međutim, u večernjim satima, automobil sa ruskim mirovnjacima našao se pod vatrom u blizini sela DŽanjatag, a vojnici su poginuli. Izveštava se da je vatra otvorena iz pešadijskog oružja. Na licu mesta rade ruski i azerbejdžanski predstavnici istražnih organa. Kasnije je još jedan konvoj vojnika bio pod vatrom dok je pratio civile, ali niko nije povređen.

Mirovne snage nastavljaju da izvršavaju zadatke u zoni oružanog sukoba, a posebno su angažovani na evakuaciji civilnog stanovništva, nadgledaju poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i deluju kao posrednik u pregovorima između NKR i Bakua.

Kako je Jermenija reagovala na predaju Karabaha?

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan rekao je da jermenska strana nije učestvovala u pregovorima između NKR i Azerbejdžana. On je naglasio da će Jerevan nastaviti da prati dešavanja u regionu i izrazio nadu da Jermenima ništa ne preti pod vlašću Bakua.

Jermensko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će Jermeni Karabaha moći da žive u regionu pod jurisdikcijom Azerbejdžana ako Baku i Jerevan održe dijalog o nacionalnom pitanju. Istovremeno, jermenske vlasti su ranije optužile Baku za sprovođenje etničkog čišćenja u Karabahu. Ministarstvo unutrašnjih poslova Jermenije saopštilo je da proučavaju pitanja prihvatanja izbeglica iz regiona.

U međuvremenu, u Jerevanu se nastavlja još jedan antivladin protest, a tokom dana policija je bila prinuđena da pojača kordon oko zgrade vlade. Poslanik opozicione partije Dašnakcutjun Iškan Sagateljan rekao je da je opozicija formirala nacionalni komitet za smenu Pašinjana i da priprema nacrt opoziva premijera i vlade.

Još od vremena prvog rata u Karabahu, Jermenija je, prema međunarodnom pravu, bila garant bezbednosti NKR i mogla je da joj pruži vojnu pomoć. Ove obaveze su sadržane u Protokolu o prekidu vatre iz Biškeka iz 1994.

Mitinzi na kojima se traži Pašinjanova ostavka održavaju se redovno od novembra 2020. godine, kada je okončana poslednja eskalacija u Nagorno-Karabahu. Demonstranti su smatrali da je sporazum o prekidu vatre zaključen pod uslovima Bakua izdaja nacionalnih interesa. Osim toga, kada je krajem 2022. godine počela transportna i prehrambena blokada Nagorno-Karabaha, Jerevan nije preduzeo vojne mere za rešavanje situacije, što je takođe postalo razlog za kritike opozicije.

Zašto se Karabah tako lako predao Azerbejdžanu?

Ekspert Ruske akademije nauka Aleksej Naumov primetio je da ovog puta vojska NKR nije bila spremna za rat. Brzi uspeh Azerbejdžana osigurala je i činjenica da je Jermenija pretrpela diplomatski poraz.

„Niko od velikih svetskih igrača nije pristao da se založi za Karabah“, rekao je on.

Direktor ruske Fondacije za progresivnu politiku Oleg Bondarenko rekao je za portal Lenta.ru da je, po svemu sudeći, Nikol Pašinjan sklopio sporazume sa azerbejdžanskom stranom i davno predao Nagorno-Karabah, a Moskvi je jednostavno postavljen gotov čin.

„Zato smo videli tako slabu i iskreno sramotnu poziciju Pašinjana, koji je jednostavno svu odgovornost prebacio na ruske mirovne snage“, rekao je on.

U proleće 2022. Pašinjan je tokom pregovora sa azerbejdžanskim liderom Ilhamom Alijevom faktički priznao Nagorno-Karabah kao deo Azerbejdžana, pod uslovom da se osigura bezbednost jermenskog stanovništva. Kasnije je ruski predsednik Vladimir Putin, komentarišući zaoštravanje situacije u Nagorno-Karabahu, rekao da je Jermenija time promenila status regiona i da u takvoj situaciji sukob Bakua i NKR postaje unutrašnja stvar Azerbejdžana.

Kako najbliži saveznik Ukrajine okreće leđa Kijevu, saznajte OVDE.

Izvor: Prvavda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA