Најновије

Научите да кажете "не" - и људима и стресу

Истраживања кажу да људи који не умеју да кажу “не” имају проблем с мањком самопоуздања и да по сваку цену теже ка друштвеној афирмацији.

Фото: Freepik

Психолози упозоравају да афирмативне особе могу да развију анксиозност, јер су под константним стресом који у великој мери може да утиче на квалитет живота. Из тог разлога, уколико имате овај проблем, прочитајте кораке помоћу којих ћете лакше научити да једноставно кажете “не”, без осећаја гриже савести.

Нека вам одговор буде једноставан

Реците “не” тако да га други схвате јасно и директно. Користите фразе попут: “Хвала што си ме питао/питала, али бојим се да сада није право време да ти помогнем” или “Жао ми је, али данас не могу да ти помогнем”. Запамтите: Не треба вам дозвола да дате негативан одговор на нечију молбу.

Прекините зачарани “да” круг

Не морате истог момента да прихватите нешто. Оставите себи довољно времена да размислите да ли имате времена да некоме помогнете или учините нешто за неког.

Одвојте одбијање од неприхватања

Када некоме кажете “не”, не одбијате ту особу, него тренутну молбу. С времена на време, потребно је да људи у вашем окружењу од вас чују и негативан одговор, како би развили осећај за самоконтролу. Тако ће вас за нешто замолити само уколико им је заиста потребно и ви се нећете осећати искоришћено.

Будите искрени према себи

Запитајте се да ли заиста желите некоме да помогнете.

Извор: едукација.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА