Najnovije

Putinova poseta je signal ekonomskog jačanja Rusije na Balkanu

MOSKVA - Čim su točkovi predsedničkog „Iljušina“ dotakli pistu surčinskog aerodroma, a iz njega se pojavio Vladimir Putin, već po prvim reakcijama neskrivenog zadovoljstva kog su iskazivali gledaoci televizijskog prenosa, odmah se moglo naslutiti da će rezultat posete ruskog predsednika odgovarati onome što se od nje zapravo i očekivalo, a to je ekonomsko, političko, pa i svako drugo učvršćivanje pozicija Rusije na balkanskom prostoru, baš onako kako su se pojedini zapadni zvaničnici poluglasno pribojaval
Ruska rublja (Foto: tv29.ru)

Ruska rublja (Foto: tv29.ru)

Naime, razgovori u Palati Srbija su održani u atmosferi koja je odisala zadovoljstvom sa dosadašnjim dostignućima u međusobnoj saradnji, ali iz izjava svih njenih učesnika je postalo jasno da će tek njihovo intenziviranje obeležiti budućnost koja je pred nama. To je simbolički izrazio premijer Vučić sa rečima da je „Putin doneo dobre vesti za građane Srbije“, ali pri tom se nimalo ne radi o pukoj kurtoaznoj razmeni komplimenata, nego se te ocene zasnivaju na konkretnim pokazateljima i na sasvim realnim projektima.

I Putin je sa svoje strane, pominjući ruske investicije koje su dostigle cifru od tri milijarde dolara, i najavom da bi samo recimo vrednost izvoza srpskih prehrambenih proizvoda u Rusiju mogla da se popne do čitavih 500 miliona dolara, na očigledan način stavio do znanja srpskoj javnosti da Rusija sebe u budućnosti vidi na ovim prostorima na još jačim temeljima, iako su oni i do sada mogli komotno da se nazovu širokim i dubokim.

Pročitajte još:Putinov poklon Srbiji: Možemo da izvezemo 100 hiljada automobila u Rusiju!

Dakle, posmatrajući karakter razmatranih pitanja, a to se dodatno videlo iz Vučićevog skretanja razgovora na ekonomske teme bez suvišnog okolišanja već od samog početka susreta, izlazi na videlo činjenica da će u perspektivi i dalje centralnom mesto u uzajamnoj saradnji zauzimati ekonomija u raznim njenim vidovima.

U svakom slučaju, nakon odlaska predsedničkog „Iljušina“ iz Beograda, ostaje utisak da jačaju stare rusko-srpske ekonomske veze, a nove se pomaljaju iza ugla i pretvaraju Rusiju u nezaobilazni privredni faktor na ovim prostorima.

A to je nešto čime bi pre svega trebalo da budu zadovoljni svi oni građani Srbije koji su sa ovacijama dočekali Vladimira Putina na svečanoj bini uoči vojne parade, isto kao i svi oni pored televizijskih ekrana koji nisu krili osmeh zadovoljstva. Jer ekonomski boljitak koji se nazire posle beogradskih razgovora, ticaće se upravo njih i kvaliteta njihovog života. A to je sasvim dovoljno da se Putinova poseta oceni više nego uspešnom. Pa makar se to nekome i ne svidelo.

Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA